Πυρ της Ενωσης Δικαστών για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Κατακεραυνώνουν το δίδυμο της Ενωσης Εισαγγελέων! Και η πρόεδρος του Αρ. Πάγου υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου 

«Αδειάζει» με ανακοίνωση-καταπέλτη τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Ζημιανίτη η συντριπτική πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ)! Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, με βαρυσήμαντη παρέμβασή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, τόνισε ότι η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αρμόδιου για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους δικαστές και τους εισαγγελείς να λαμβάνουν υπόψη ακόμη και αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δεν έχουν συλλεγεί με νόμιμο τρόπο στα οικονομικά και τα εγκλήματα διαφθοράς, εναρμονίζεται με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά, με την ανακοίνωση που υπογράφεται από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΕ (12 εκ των 15, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου), η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου.

Οπως επισημαίνει η ΕΔΕ, οι προϋποθέσεις που έθεσε ο νομοθέτης παρέχουν πλήρως τις εγγυήσεις ώστε οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί «χωρίς εκπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τυχόν υπόπτων ή κατηγορουμένων να συμβάλλουν, ως λειτουργοί της Πολιτείας, στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής και την πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, πάντοτε με γνώμονα την προάσπιση του συμφέροντος των δοκιμαζόμενων Ελλήνων πολιτών».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται για το ζήτημα τελεί «άνευ λόγου», καθώς ανέκαθεν τελούσε νομολογιακά, υπό διερεύνηση, η άρση της χρήσης απαγόρευσης αποδεικτικών μέσων τα οποία αποκτήθηκαν παρανόμως. Παράλληλα τονίζεται ότι η έξαρση της φοροδιαφυγής και των άλλων οικονομικών εγκλημάτων σε συνδυασμό με τη διαφθορά αποτέλεσαν από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Περιγράφοντας, μάλιστα, τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί (ανεργία που καλπάζει, «κόκκινα» δάνεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν, άστεγοι που αυξάνονται, ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να προμηθεύονται ακόμη και τα αναγκαία φάρμακα κ.λπ.), η συντριπτική πλειονότητα της ΕΔΕ επισημαίνει ότι «η εκτελεστική εξουσία έχει θεσμική υποχρέωση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου προς αποκάλυψη και πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα πάντοτε προς τις επιταγές του Συντάγματος και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, η δε νομοθετική εξουσία να τις υιοθετεί».

Επίθεση από τους αδελφούς Σεβαστίδη!

Δηκτική για τους κ. Τζαβέλλα και Ζημιανίτη είναι και η τοποθέτηση ακόμα δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ, των Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, οι οποίοι διερωτώνται «πόσες άλλες φορές την τελευταία πενταετία αμφισβήτησε τόσο κατηγορηματικά η Ενωση Εισαγγελέων τη συνταγματική ορθότητα νομικών επιλογών και κυβερνητικών πρακτικών».

Μάλιστα, παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την παροχή ασυλίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών και δημόσιων λειτουργών! Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παρέχει ένα μοναδικό όπλο στα χέρια των εισαγγελέων.

Το μόνο μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ που δεν έλαβε θέση για το ζήτημα είναι ο εφέτης, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα