Ο Κυριάκος προσπαθεί να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα!

Σε καλό κλίμα οι (χθεσινές) συναντήσεις με Καραμανλή-Σαμαρά. Ποιοι στελεχώνουν το γραφείο του προέδρου

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Να κλείσει τα μέτωπα που άνοιξαν στην τρίμηνη προεκλογική περίοδο προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να έχει καλυμμένα τα… νώτα του τόσο στην αναδιοργάνωση του κόμματος όσο και στις πολιτικές κινήσεις που σχεδιάζει. Γι’ αυτό χθες είχε δύο σημαντικά ραντεβού. Πρώτος σταθμός του ήταν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και μακροβιότερου προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης – Καραμανλής κράτησε περίπου 45 λεπτά. Ηταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι δυο τους μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες η καραμανλική (χωρίς ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να κάνει δημόσια τοποθέτηση) πτέρυγα είχε στηρίξει τον Ευ. Μεϊμαράκη.

Εξερχόμενος του γραφείου του κ. Καραμανλή στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς πήγε η συνάντηση, απάντησε «θαυμάσια». «Του είπατε κάτι για τη στήριξη;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, για να λάβουν την απάντηση: «Τα εν οίκω μη εν δήμω». Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως ήταν πάντα, άλλωστε». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε στον πρώην πρωθυπουργό το πρόγραμμα των 111 ημερών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Τον κ. Μητσοτάκη ανέμενε στο γραφείο του κ. Σαμαρά και ο Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος παρέδωσε το επίσημο πρωτόκολλο της ΚΕΦΕ με τα τελικά αποτελέσματα στον νέο πρόεδρο. Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συναντηθεί με τον Απ. Τζιτζικώστα και την Ντ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ θα είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Νίκη Κεραμέως.

Tέλος, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», με αποφάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκαν:

  • Γενικός διευθυντής του κόμματος ο μηχανολόγος – μηχανικός Νίκος Παπαθανάσης.
  • Διευθυντής Γραφείου Προέδρου του κόμματος ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Μιχάλης Μπεκίρης.
  • Διευθυντής Γραφείου Τύπου του κόμματος ο δημοσιογράφος Μακάριος Λαζαρίδης.

Χρέη 180.000.000 € και 215 υπάλληλοι

Ενα «ραβασάκι» έδωσε εμπιστευτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο απερχόμενος γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Κώστας Τσιμάρας κατά την αποχώρησή του από τη Συγγρού. Σε αυτό ανέφερε τα χρέη του κόμματος, που -όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία»- φτάνουν τα 180.000.000 ευρώ, καθώς και τον αριθμό των υπαλλήλων του κόμματος, οι οποίοι είναι 215.

Συσπείρωση τώρα των «γαλάζιων» βουλευτών

Συσπειρωμένοι γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζονται οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις τους μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε χθες ότι «πρώτος στόχος είναι η Ν.Δ. να καταστεί μια ευρωπαϊκή δύναμη για τον τόπο και να κερδίσει ξανά τις εκλογές. Είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα με φιλελεύθερες απόψεις που βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο», ενώ για το ρόλο του είπε: «Δεν ήταν ποτέ εύκολος, προσπαθούσα να λειτουργήσω συνθετικά, για την ενότητα της παράταξης».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «πολύ γρήγορα η Ν.Δ. θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα γίνει πολιτικά κυρίαρχη», καθώς και ότι «κανείς δεν θέλει να φύγει από ένα κόμμα που κερδίζει».
Αισιόδοξος ότι σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι περιμένει «πάρα πολλά» από τον νέο πρόεδρο.

«Ανοιγμα στο Κέντρο»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη το «πώς θα παντρέψει τις δύο κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις, διότι τότε μόνο η Κεντροδεξιά θα γίνει πάλι η μεγάλη Κεντροδεξιά».

Την άποψη ότι «πρέπει να ανοιχτούμε στο κέντρο» εξέφρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης. «Από εκεί αντλούν δυνάμεις το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε. Κατά τον ίδιο, «με υπευθυνότητα και συνέπεια, με τεκμηριωμένο και μετριοπαθή λόγο θα γίνει η Ν.Δ. υποδοχέας πολλών μετριοπαθέστατων δυνάμεων της χώρας».

Τέλος, για «ουσιαστική πολιτική πρόταση ανανέωσης, τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται στο πολιτικό σκηνικό» έκανε λόγο ο Κώστας Καραγκούνης.

Ο γνωστός Σκυλακάκης έσπευσε να ρίξει δίχτυα

Μια… μεγάλη επιτυχία κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στήριξη που του προσέφερε με το «καλημέρα» ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο πρόεδρος της Δράσης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε, αν και «outsider», και εκτίμησε ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει τον κόσμο τού «ναι» στο δημοψήφισμα (ξεχνώντας προφανώς ότι ήταν μειοψηφία…).

Ο διαφημιστής-πολιτικός, που ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ για να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία (21/09/2010), όταν με πάθος υπερασπιζόταν το Μνημόνιο, βρήκε ευκαιρία να ρίξει «δίχτυα» στον νέο πρόεδρο, ελπίζοντας στην επιστροφή του.

«Βλέπουμε θετικά την εκλογή αυτή και την προοπτική να σχηματιστεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος» ανέφερε σε παρέμβασή του. Ανάλογη θέση ανέβασε και στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook: «Υπάρχει μπροστά μας η αναδιοργάνωση της Ν.Δ. με την καινούργια ηγεσία της, αλλά και οι πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Προσφέρθηκε, μάλιστα, να… βοηθήσει «ανιδιοτελώς, όπως μπορώ» στην κατεύθυνση αυτή, «χωρίς να έχουμε, όμως, κανενός είδους μικρομεγαλισμό».

Αντεπίθεση (με ισοδύναμες προτάσεις) για το Ασφαλιστικό

Για μετωπική μάχη με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό ετοιμάζεται η Ν.Δ. και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του έχουν αρχίσει να κάνουν τον σχετικό σχεδιασμό. Χθες ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Βρούτση, τον συντονιστή ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον τομεάρχη Εργασίας της «γαλάζιας» παράταξης Βασίλη Οικονόμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ότι είναι αποφασισμένος να καταθέσει συγκεκριμένες ισοδύναμες προτάσεις προς την κυβέρνηση και να μην αρκεστεί σε στείρα αντιπολίτευση.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Είναι μια πρόταση που αποτελεί το αποτέλεσμα ενός έτους δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Είναι τραγική η επιβάρυνση που θα επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς θα πούμε όχι» είχε τονίσει λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές κάλπες.
Σε ερώτησή του, εξάλλου, χθες στη Βουλή για το ζήτημα, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: «Η κυβέρνηση υποχρεούται επιτέλους να καταθέσει στη Βουλή όλα τα ποσοτικά και αναλογιστικά στοιχεία του σχεδίου Κατρούγκαλου, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Φ. Πανταζής

Τις προτάσεις του ΟΕΕ (για τις εισφορές) άκουσε ο Μητσοτάκης

Τέσσερις άξονες περιλαμβάνει η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία κατατέθηκε χθες στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ΟΕΕ Κωνσταντίνο Κόλλια. Το επιμελητήριο προτείνει: (α) Μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη και τα χρόνια ασφάλισης και το εισόδημα, (β) διατήρηση του ΟΑΕΕ ως Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών, με στόχο να λειτουργούν στο ασφαλιστικό σύστημα τρία Ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών, (γ) το σύνολο των φόρων και των εισφορών που καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, ώστε να διασφαλίζονται η αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών του, η βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του και η κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, (δ) απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας των νέων επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών, τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.

Το τηλεφώνημα του Μεϊμαράκη στον επίτιμο 

Στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τηλεφώνησε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να τον συγχαρεί για τη νίκη που πέτυχε ο γιος του Κυριάκος και να ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του ως προέδρου της Ν.Δ. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης χάνει το γραφείο του στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου ως πρώην πρόεδρος της Βουλής (θα μεταφερθεί σε αυτό η Eνωση Κεντρώων), αφού αυτό προβλέπει πλέον ο κανονισμός, και του παραχωρείται άλλο, στη λεωφόρο Αμαλίας. Το αν θα παραμείνει εντός του βουλευτηρίου είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., που μπορεί να του παραχωρήσει κάποιον από τους χώρους που διαθέτει.

Θεσσαλονίκη: Η καινούργια σελίδα και ο ρόλος Τζιτζικώστα

Κάθε άλλο παρά εύκολο εγχείρημα θεωρείται η νέα σελίδα της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σελίδα στην έδρα του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι δύσκολο να «γραφτεί», καθώς εδώ οι άνθρωποι του νέου προέδρου της Ν.Δ. είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ σχεδόν το σύνολο του υψηλόβαθμου στελεχιακού δυναμικού είχε συνταχθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (κυρίως), αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ο Κυριάκος δεν έχει στη Θεσσαλονίκη κολλητούς. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αλλά σημαίνει ότι δεν έχει και εξαρτήσεις» έλεγε έμπειρος παράγοντας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι έξι βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη -άλλος πιο φανερά και άλλος πιο συγκαλυμμένα- ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη: Κώστας Καραμανλής, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας στην Α’, Σάββας Αναστασιάδης και Θόδωρος Καράογλου στη Β’, ενώ με την πλευρά Μεϊμαράκη συντάχθηκε και η Ελενα Ράπτη.

Μετακινήσεις

Πάντως, υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι κάποιοι βουλευτές θα μετακινηθούν σύντομα προς τη μεριά του κ. Μητσοτάκη, με πρώτο «ύποπτο» τον Θόδωρο Καράογλου, που τη Δευτέρα έκανε τα πρώτα ανοίγματα προς τον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου της Ν.Δ. ως κάτι που θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Για τον κ. Μητσοτάκη η έλλειψη ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη καθιστά σχεδόν μονόδρομο τα ανοίγματα προς τα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα, κυρίως προς τη μεριά των -ισχυρών στη Θεσσαλονίκη- καραμανλικών, αλλά και προς το στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον οποίο η χημεία του κ. Μητσοτάκη ήταν και παραμένει καλή.

Σε ό,τι αφορά τα κομματικά αξιώματα, τρία είναι τα πιο ελκυστικά στη Θεσσαλονίκη: οι θέσεις του προέδρου και του γενικού διευθυντή της διοικούσας, που σήμερα κατέχουν ο καραμανλικός Μηνάς Σαμαντζίδης (ανέλαβε τη θέση επί Αντώνη Σαμαρά…) και ο σαμαρικός Φίλιππος Ζαφειρίου, και αυτή του αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού, την οποία κατέχει εδώ και μερικούς μήνες ο Θόδωρος Μητράκας, που θεωρείται στέλεχος με πολύ καλή επικοινωνία τόσο με τον κ. Τζιτζικώστα όσο και με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Πάγκαλος: Είναι σαν τον… Σημίτη

«Ο Μητσοτάκης είναι για τη Ν.Δ. ό,τι ο Σημίτης για το ΠΑΣΟΚ» είπε χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. «Αν κάνει πράξη όσα λέει, θα λυθούν τα εκσυγχρονιστικά προβλήματα της Ελλάδας» προέβλεψε στη συνέχεια. Εκτίμησε επίσης ότι ενδέχεται ο κ. Μεϊμαράκης να μην παραμείνει στο κόμμα. «Είναι ένα ερώτημα αν θα μείνει ο κ. Μεϊμαράκης υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε, επειδή «ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ανοιχτά να παίζει έναν ρόλο ηγέτη της παράταξης του κ. Μεϊμαράκη». Οπως υποστήριξε, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να ανανεώσει την παράταξη και να αναδειχθεί σε μία από τις μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες της ελληνικής πολιτικής ζωής. Τέτοιος… έρωτας;

«Αρεστός στους Ευρωπαίους»

Ο γερμανικός και ο αυστριακός Τύπος σκιαγραφούν το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφέρουν ότι είναι αρεστός στους Ευρωπαίους, ενώ επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. τον επέλεξαν για νέο αρχηγό, γιατί μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Η «Tagesspiegel» σημειώνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεταρρυθμιστής, φιλόδοξος και «αν τον επέλεξαν τα μέλη του κόμματος για την προεδρία της Ν.Δ., στην πραγματικότητα επέλεξαν τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας» και καταλήγει: «Η αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά μόνο θέμα χρόνου». Η «Suddeutsche Zeitung» στέκεται περισσότερο στις οικογενειακές καταβολές του νέου προέδρου της Ν.Δ., γράφοντας ότι ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διετέλεσε πρωθυπουργός και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη υπουργός Εξωτερικών. «Το θέμα μένει στην οικογένεια» σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή εφημερίδα «Die Prese», κάνοντας λόγο για γόνο πολιτικής δυναστείας που έκανε την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. «Πάνω απ’ όλα, τα μέλη του κόμματος τον επέλεξαν, επειδή πολλά από αυτά πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει η εφημερίδα.

{{-PCOUNT-}}48{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα