ΠΓΔΜ: Παραιτείται αύριο ο Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα υποβάλει αύριο στον πρόεδρο της Βουλής της χώρας, την παραίτηση του, η οποία θα ισχύσει 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τον Ιούλιο του 2015 για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι 100 ημέρες νωρίτερα – δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου – θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί, ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα των Σκοπίων, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι με την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, το κόμμα του εκπλήρωσε πλέον, όλες τις υποχρεώσεις που του αναλογούν από τη συμφωνία, και αναμένει οι εκλογές να διεξαχθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006, επιδιώκει την διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου, καθώς είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει σε αυτές, κάτι που θα του επιτρέψει να επανέλθει αναβαθμισμένος, και το συντομότερο δυνατό, στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ωστόσο η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ, αμφιβάλλει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο, και εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στις 24 Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρει, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της χώρας δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της. Μάλιστα, η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής τη στάση της, εάν θα αποδεχτεί οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη του Απριλίου.

Σε λίγη ώρα αναμένονται δηλώσεις του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

Αύριο θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί στις 15 Ιουλίου 2015 η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Ο κ. Χαν θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Οι αυριανές συναντήσεις του κ. Χαν στα Σκόπια, χαρακτηρίζονται “κρίσιμες”, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί αν τελικά τηρηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Ο κ.Χαν, ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια δήλωσε: «Η 15η Ιανουαρίου είναι κρίσιμη προθεσμία της πολιτικής συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας είναι σημαντική για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Αναμένω ότι τα εναπομείναντα στοιχεία της συμφωνίας θα επιλυθούν πριν, ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν αξιόπιστες εκλογές, βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα