«Η Ροτόντα γιατί να μη γίνει και τζαμί;»

Νέα (απίστευτη) δήλωση από τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, συνέχεια της κόντρας για τον σταυρό

Ρεπορτάζ
Νίκος Οικονόμου

Προκλητικός αποδείχτηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς στην πρώτη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ως υπουργός Πολιτισμού. Κατά την επίσκεψή του στη Ροτόντα και απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, ο υπουργός πολιτισμού δήλωσε: «Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση»!

Ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι άργησε πολύ να έρθει στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «μια πόλη μεγαλύτερη και σημαντικότερη από αυτό που δηλώνει ο όρος “συμπρωτεύουσα”. Πρόκειται για μια πόλη πολυπολιτισμική, διεθνή, με έντονο και εμφανές το πολυπολιτισμικό, το πολυθρησκευτικό της στοιχείο».

Σημείωσε ότι ουδέποτε υπέγραψε απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο της Ροτόντας και υπενθύμισε την προϋπάρχουσα απόφαση (από το 1999 με υπογραφή του προκατόχου του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου), σύμφωνα με την οποία το μνημείο λειτουργεί και ως ναός 12 φορές τον χρόνο. «Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται» σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις». Τότε τέθηκε το ερώτημα για το τζαμί και έδωσε την απάντηση που αναφέραμε.

Αντίδραση

Η δήλωσή του προκάλεσε τη σχεδόν άμεση απάντηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου κατά το χθεσινό κήρυγμά του στον Αγιο Δημήτριο: «Στη Ροτόντα θα γίνεται λειτουργία όταν η Μητρόπολη θα το επιθυμεί και όσοι θέλουν να κάνουν κάποια εκδήλωση θα υπογράφει και η Μητρόπολη. Γιατί να μαλώνουμε; Ο σταυρός θα μπει και, αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα. Ηρθε στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Πολιτισμού. Και όμως, δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο» σημείωσε.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπαλτάς παρακολούθησε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Μάκμπεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ είχε συνάντηση με τη διεύθυνση και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ.

Ο κ. Μπαλτάς δεσμεύτηκε για την έκτακτη εκταμίευση και άμεση καταβολή ποσού 1.500.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο ΚΘΒΕ, τα οποία προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη αποπληρωμή των υποχρεώσεων και τη λειτουργία του θεάτρου. Επίσης, επισκέφτηκε τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό και τις διοικήσεις των μουσείων της πόλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα