Παραδόθηκαν για να ταφούν τα λείψανα των έξι ηρώων της Κύπρου

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και σε μια τελετή με την απόδοση τιμών, όπως αρμόζουν σε ήρωες, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κύπρο η τελετή παράδοσης των λειψάνων των έξι Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων. Σήμερα επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταφούν έπειτα από 41 χρόνια από τις οικογένειές τους. Στην τελετή υποδοχής θα παραστούν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Τα λείψανα, όπως ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNΑ, ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, στους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη, Νικόλαο Καβροχωριανό και Νικόλαο Τσιγγαρόπουλο, στον δεκανέα Δημήτριο Τσούκα και στον στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα. Σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, παραδόθηκαν από τις κυπριακές Αρχές στις ελληνικές, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Σήμερα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση στην Αθήνα και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής των λειψάνων και τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών, πριν παραδοθούν στις οικογένειές τους για να θαφτούν στα ελληνικά χώματα.

«Η εύρεση των λειψάνων βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως, όμως, απαγορεύει σε εμάς να ξεχνάμε. Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία» δήλωσε ο κ. Βίτσας κατά την τελετή παραλαβής των λειψάνων των έξι Ελλήνων στρατιωτικών στην Κύπρο.

Ανδρ. Κούτρας

Ετικέτες: