Πίστες του… σκι οι παραλίες της Λήμνου!

Μικρή βελτίωση από αύριο και νέο κύμα κακοκαιρίας στα τέλη της εβδομάδας 

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς θα παραμείνει και σήμερα η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις πολικές θερμοκρασίες, τον παγετό και τα χιόνια που θα πέσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, από -1 έως 10 βαθμούς στη δυτική, από -2 έως 8 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 2 έως 11 στα νησιά του Αιγαίου. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και στην Αττική, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου. Χιονόνερο θα πέσει στα νότια, αλλά φαίνεται ότι οι λευκές νιφάδες δεν θα επισκεφτούν τελικά το κέντρο της Αθήνα, αλλά θα περιοριστούν στα βόρεια.

Μικρή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα νοτιοανατολικά και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ δεν θα λείψουν τα χιόνια στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό και την Πέμπτη, ενώ οι μετεωρολόγοι αναμένουν στο τέλος της εβδομάδας νέο κύμα κακοκαιρίας.

Η χθεσινή επέλαση του χιονιά δημιούργησε μικρά προβλήματα στην ορεινή Αρτα, και συγκεκριμένα στα χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη, όπου τα σχολεία (γυμνάσια, δημοτικά, λύκεια) έμειναν κλειστά.

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση και στον νομό Λάρισας, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και να ρίχνουν αλάτι, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, στη νότια πλευρά του Ολύμπου και του Κισσάβου, αλλά και στα Φάρσαλα.

Λευκές νιφάδες έπεσαν ακόμα και στη Λέσβο, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις των οχημάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού να γίνονται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στη Λήμνο πολλές από τις αμμουδιές του νησιού μετατράπηκαν σε… πίστες του σκι, καθώς σκεπάστηκαν από το χιόνι.

Εμφραγμα στο εκχιονιστικό

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί ένας 58χρονος χειριστής εκχιονιστικού μηχανήματος του Δήμου Καρπενησίου, ο οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει το χιόνι από τους δρόμους στην περιοχή της Δομνίστας.

Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν από τις 7 το πρωί, επικοινώνησε δύο ώρες αργότερα με τους αρμοδίους του Δήμου Καρπενησίου και ζήτησε βοήθεια επειδή ένιωθε έναν έντονο πόνο στην πλάτη. Στο σημείο έσπευσαν εργαζόμενοι του δήμου καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφέρουν τον 58χρονο στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο άτυχος υπάλληλος δεν άντεξε και οι γιατροί του νοσοκομείου Καρπενησίου απλώς επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Χαός και τροχαία στη Θεσσαλονίκη

Χάος, ουρές χιλιομέτρων, μικροατυχήματα και τα νεύρα των οδηγών… στο κόκκινο. Αυτή ήταν χθες το πρωί η εικόνα στη Θεσσαλονίκη λόγω της χιονόπτωσης, που σημειώθηκε τα ξημερώματα και προκάλεσε σωρεία προβλημάτων. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα… χαμόγελα από τους μαθητές στο Ωραιόκαστρο και στον Λαγκαδά, που βρήκαν ευκαιρία να παίξουν χιονοπόλεμο, καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε μετά τις 4 τα ξημερώματα, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Οι μηχανισμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα σε πολλούς δρόμους να εμφανιστεί πάγος. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην περιφερειακή οδό από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και συγκεκριμένα από το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» έως το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Φυσικά, δεν έλειψαν τα μικροατυχήματα που έκαναν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη. Το πρώτο σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί στο ύψος του τούνελ της Τούμπας με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ενώ λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκαν άλλα δύο με κατεύθυνση προς τα δυτικά, το ένα στον κόμβο Ασβεστοχωρίου και το δεύτερο στο ύψους του «Παπαγεωργίου».

Μάλιστα, τις πρωινές ώρες η Τροχαία διέκοψε προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξαγόταν η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική λόγω πάγου.

Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία -εκτός από τους Δήμους Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη- στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και στη Φλώρινα. Στην Κοζάνη τα σχολεία άνοιξαν στις 9.30 το πρωί, όπως επίσης και στο Αργος Ορεστικό.

Αρ. Μάτιος

Φόβοι για πλημμύρες στον Εβρο

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται από χθες η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου του Eβρου. Αιτία στάθηκε η ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβάιλοβγκραντ, την οποία έστειλαν οι βουλγαρικές Αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες υπάρχει φόβος για πλημμύρες και στο ελληνικό έδαφος.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας, καθώς στη θέση Κιρίσανε, στην περιφέρεια της Αδριανούπολης, συναντώνται οι ποταμοί Αρδας, Τούντζα και Εβρος, όπου χθες το πρωί ήδη καταγράφονταν 1.000 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο, με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1.400. Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα από τα παλαιότερα, καθώς χρονολογείται το 1954. Ηδη η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους, με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν στους ποταμούς, Αρδα, Εβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματά τους.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα