Φράγμα στις Σκουριές σε ενεργό ρήγμα

Ρεπορτάζ
Θάνος Χερχελετζής

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής μετά τις αποκαλύψεις του καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστα Παπαζάχου σχετικά με την κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή. Η εταιρία σχεδιάζει να κατασκευάσει φράγμα ακριβώς πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σεισμικά ρήγματα στον ελληνικό χώρο, το οποίο τη δεκαετία του ’30 έδωσε ισχυρότατο σεισμό!

«Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά την κατασκευή τεχνητών φραγμάτων» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Παπαζάχος και εξηγεί πως «η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με ένα από τα σημαντικότερα ρήγματα του ελληνικού χώρου, το “Ρήγμα της Ιερισσού”, το οποίο το 1932 έδωσε πολύ ισχυρό σεισμό, 7 Ρίχτερ».

Οπως διευκρινίζει ο καθηγητής, το πρόβλημα με την κατασκευή των φραγμάτων έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι από τα ελάχιστα για τα οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά πως έχουν δώσει μεγάλες επιφανειακές μετατοπίσεις, που έφτασαν ακόμη και τα δύο-τρία μέτρα. «Το πρόβλημα είναι ότι τα φράγματα αυτά κατασκευάζονται σε πολύ μικρή απόσταση από το ρήγμα και μάλιστα το ένα από αυτά ή μάλλον το πιο επικίνδυνο κατασκευάζεται ακριβώς πάνω στο ρήγμα» σημειώνει.

Ο κ. Παπαζάχος συμπληρώνει ακόμη πως στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το ρήγμα και προκληθεί σεισμός, υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί το φράγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή. «Το ρήγμα δεν επηρεάζεται από ανθρώπινες κατασκευές. Για την ακρίβεια, οι ανθρώπινες κατασκευές κατά περίπτωση μπορεί να επιταχύνουν τη γένεση ενός σεισμού ή μπορεί να την επιβραδύνουν, χωρίς να ξέρουμε με σιγουριά ακριβώς» προσθέτει ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος στις μελέτες κατασκευής των φραγμάτων, τονίζει: «Παρουσιάζουν κάποια στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι από ατελή έως υπερβολικά ελλιπή. Τα στοιχεία των μελετών δείχνουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φράγματα αυτά από τις επιφανειακές μετακινήσεις. Χωρίς να έχει κάνει κάποιος ανεξάρτητη μελέτη, αποδεχόμενος τα στοιχεία των υφιστάμενων μελετών, αντιλαμβάνεται πως οι υφιστάμενες μελέτες δείχνουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα».

Ο κ. Παπαζάχος και άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές του ΑΠΘ θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές σε εκδήλωση που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς.

Οργή και αντιδράσεις μεταλλωρύχων για δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη

Την έντονη αντίδραση των μεταλλωρύχων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος υποστήριξε ότι 600 εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.

«Κύριε Σκουρλέτη, έχετε απολέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που μπορεί να είχατε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του σωματείου των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα» Γιώργος Χατζής.

«Οχι, λοιπόν, δεν έχουμε ανάμεσά μας εργαζομένους που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ. Εχουμε ήδη, όμως, πρώην εργαζομένους που πληρώνονται πια με τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ» σημείωσε ο κ. Χατζής προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πολιτική θα οδηγήσει στην ανεργία συνολικά 2.000 άτομα που απασχολούνται στα μεταλλεία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα