Τορπίλη στα σύνορα από Σλοβενία

Ο (προκλητικός) πρωθυπουργός Μ. Τσέραρ προτείνει μετατόπιση των ευρωπαϊκών ορίων σπό το Αιγαίο στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο

Προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα και επικίνδυνος και για την ίδια τη συνοχή της Ε.Ε. αποδεικνύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, ο οποίος προωθεί «σχέδιο περίφραξης» και αποκοπής της χώρας μας από το ευρωπαϊκό σώμα, ως «λύση» στις προσφυγικές ροές που κατευθύνονται στην Κεντρική Ευρώπη. Το σχέδιο συζητείται σήμερα στο πρώτο (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί ολλανδικής προεδρίας, στο Αμστερνταμ. Αν περάσει, η Ελλάδα θα βρεθεί ένα βήμα από την πόρτα εξόδου της Σένγκεν!

Το ενδεχόμενο αυτό τίθεται εκ των πραγμάτων, καθώς ο Μίρο Τσέραρ προτείνει ουσιαστικά «μετατόπιση» των ευρωπαϊκών συνόρων από το Αιγαίο στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Εισηγείται φύλαξή τους από Ευρωπαίους «φρουρούς», που θα βρίσκονται στην πλευρά της ΠΓΔΜ!

Η ανακοίνωση της σλοβενικής κυβέρνησης (22/1/2016) έχει τίτλο «Πρωτοβουλία Σλοβενίας για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα Ελλάδας – Μακεδονίας» (σ.σ.: δεν αναφέρει τη χώρα με το αποδεκτό όνομα στην Ε.Ε., FYROM, χωρίς αντίδραση μέχρι στιγμής από το υπουργείο Εξωτερικών).
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «ο Σλοβένος πρωθυπουργός χαιρετίζει την oλλανδική πρωτοβουλία για έκτακτη σύνοδο, μετά την πρότασή του να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά κράτη τη “Μακεδονία” με αστυνομικές δυνάμεις, υλικοτεχνική υποδομή και χρήματα για να σταματήσουν να περνούν οι πρόσφυγες από τη μεθόριο με την Ελλάδα».

Υπενθυμίζει ότι ο ίδιος παρουσίασε την πρόταση αυτή σε ομολόγους του (Κροατία, Σερβία, Σκόπια, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), που συμφωνούν), ενώ θετικές είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Από το σχέδιο αγνοείται τελείως η Ελλάδα (σαν να είναι ξένο σώμα στη Σένγκεν), ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική στην Τουρκία. Τέλος, η ελληνοσκοπιανή μεθόριος χαρακτηρίζεται «δεύτερη γραμμή άμυνας».
Το σχέδιο υποστηρίζεται από Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Γερμανία, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν τα σύνορα εντός Σένγκεν, αν η κατάσταση συνεχιστεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα