Στρεβλώσεις στις (νέες) αντικειμενικές

Παρά το «κούρεμα» κατά 4% έως 19%, η πτώση στις εμπορικές τιμές των ακινήτων είναι  μεγαλύτερη έως και 50%

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μπορεί να «κουρεύτηκαν» κατά 4% έως 19%, όμως οι στρεβλώσεις στην κτηματαγορά παραμένουν. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.

Στις μεσαίες περιοχές του λεκανοπεδίου η «ψαλίδα» μεταξύ μέσης αντικειμενικής αξίας και μέσης εμπορικής τιμής έχει μικρύνει. Πιο συγκεκριμένα, η μικρότερη διαφορά μεταξύ μέσης αντικειμενικής αξίας και μέσης εμπορικής τιμής καταγράφεται στη Δάφνη (η διαφορά από 20% έπεσε στο 2,5%), στην Πετρούπολη (από 30,56% μειώθηκε στο 5,56%), στον Αγιο Δημήτριο (η διαφορά διαμορφώνεται στο 7,5% από 25%). Για παράδειγμα, στη Δάφνη η μέση αντικειμενική αξία ήταν 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μετά τη μείωση προσγειώθηκε στα 1.025 ευρώ, όταν η μέση εμπορική αξία έχει διαμορφωθεί στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η «ψαλίδα» έχει κλείσει και σε άλλες περιοχές, όπως στο Γαλάτσι, στο Μαρκόπουλο, στο Περιστέρι, στο Πέραμα, στα Μελίσσια, στην Παιανία, στη Νέα Ιωνία, στον Γέρακα, στην Νέα Σμύρνη αλλά και στα Βριλήσσια, καθώς η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής βρίσκεται πλέον κάτω από 20%.

Σε αρκετές περιοχές, κυρίως στα λεγόμενα «ακριβά προάστια», οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, με τις μεγαλύτερες (άνω του 30%) να παρατηρούνται στον Χολαργό, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Βούλα, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα, στην Εκάλη, στη Βουλιαγμένη, στον Πειραιά αλλά και στο Μοσχάτο και στην Καλλιθέα.

Για παράδειγμα, στην Κηφισιά η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά τη μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς, στο 57,81%. Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5%, διατηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία, και όχι την πραγματική τιμή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα