Μυσταγωγική η πρώτη λειτουργία στη Ροτόντα

Δεκάδες πιστοί εκκλησιάστηκαν ανάβοντας κεριά εκτός μνημείου 

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Η πολική θερμοκρασία που επικρατούσε στο εσωτερικό της Ροτόντας δεν εμπόδισε δεκάδες πιστούς να καταφτάσουν και να εκκλησιαστούν χτες το πρωί στην πρώτη θεία λειτουργία στον ναό για το 2016, αλλά και από τότε που το μνημείο αποδόθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μια μικρή αφίσα στην είσοδο της Ροτόντας, που είχε αναρτηθεί τις προηγούμενες ημέρες, καλούσε τους πιστούς στη θεία λειτουργία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου χτες Κυριακή από τις 9 έως τις 10.30 το πρωί.
Από νωρίς, στην είσοδο είχαν ήδη τοποθετηθεί μια μεγάλη εικόνα του αγίου Γεωργίου, ένα μικρό παγκάρι και κεριά, τα οποία οι πιστοί άναβαν έξω, καθώς μέσα στη Ροτόντα απαγορεύεται, ενώ στο εσωτερικό μια νεαρή νεωκόρος έστηνε τις καρέκλες για τους πιστούς. Λίγο παραπέρα ο πατήρ Γεώργιος συνομιλούσε με τα παιδιά που θα έψελναν, δίνοντάς τους οδηγίες, ενώ ψηλά στον τρούλο το ψηφιδωτό με τους αρχαγγέλους υποδεχόταν τους πιστούς που περνούσαν την πόρτα.

Λίγη ώρα μετά, κι ενώ οι αχτίδες του ήλιου που έμπαιναν από τα μεγάλα παράθυρα έλουζαν στο φως την αγία τράπεζα και τον Εσταυρωμένο, οι ψαλμοί αντήχησαν μελωδικά στο εσωτερικό, «κατατροπώνοντας» ακόμα και το καλύτερο ηχοσύστημα.

Μικροί και μεγάλοι θαύμασαν την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ μεταξύ αυτών που πέρασαν την πόρτα ήταν και κάποιοι τουρίστες που τραβούσαν φωτογραφίες.
«Ερχομαι κάθε φορά που έχει λειτουργία, από τότε που δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα και εκκλησιαζόμασταν έξω από την πόρτα. Τώρα όμως είναι τόσο ωραία και έχει και περισσότερο κόσμο» ψιθύρισε μια ηλικιωμένη κυρία στη διπλανή της.

Η ανάπλαση που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή πέριξ της Ροτόντας αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μνημείο, με μοναδική «παραφωνία» τα διάφορα συνθήματα που ανεγκέφαλοι έγραψαν με σπρέι στον περίβολό του.
Να σημειωθεί ότι στον ιερό ναό θα τελείται θεία λειτουργία μία Κυριακή τον μήνα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες κλασικής μουσικής από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί οι ημερομηνίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα