Στραγγαλίζουν την Ελλάδα (και) εντός Σένγκεν!

Απόφαση -σοκ από τους 28 υπουργούς  Εσωτερικών της Ε.Ε.για επέκταση συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια

Επιλεκτικό πάγωμα της Σένγκεν για δύο χρόνια αποφάσισαν χθες οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. και έδωσαν εντολή στον Ολλανδό υπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (η χώρα του προεδρεύει στην Ε.Ε.) να «προετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών μέτρων», που ως τώρα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο για έξι μήνες! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού υφυπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Κλάας Ντάικχοφ οι οποίες ακολούθησαν την άτυπη σύνοδο στο Αμστερνταμ, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη «μείωση» των αριθμών των προσφύγων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει την άδεια της Ε.Ε. για την ανάσχεση της κυκλοφορίας σε ορισμένα συνοριακά περάσματα ως τον Μάιο, να συνεχίσει αυτούς τους ελέγχους για επιπλέον 18 μήνες. Η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία (η οποία είναι εκτός Ε.Ε. αλλά μετέχει στη Σένγκεν) συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τους ελέγχους φέρνοντας σε ακόμη δυσκολότερη θέση την Ελλάδα, η οποία «στραγγαλίζεται» εντός Σένγκεν και μετατρέπεται οριστικά σε αποθήκη ψυχών, μια και θα είναι έως και αδύνατη η μετακίνηση εντός Ε.Ε. προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή βέβαια δεν είναι η μόνη αρνητική εξέλιξη, καθώς ετέθη για άλλη μια φορά το θέμα της μονομερούς επέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από σώμα συνοριοφυλάκων και Frontex) σε «περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολική πίεση, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Τότε το συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία, που πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν».

«Σήμα»

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό, το συμβούλιο έδωσε «ξεκάθαρο σήμα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας (κάτι που ζητούν Σλοβένοι και Αυστριακοί), ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό» και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο».
Από τη μεριά του ο Γιάννης Μουζάλας (υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), που συμμετείχε με τον Ν. Τόσκα (υπουργός Προστασίας του Πολίτη) στο άτυπο συμβούλιο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν και πρόσθεσε: «Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μια τιμωρία».

Κάλεσμα του Αβραμόπουλου για μεγαλύτερη προσπάθεια

Για δεύτερη ημέρα χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαίους εταίρους να θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν περιορίσει άμεσα τις μεταναστευτικές ροές. Προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Αμστερνταμ, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε αναφορικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ότι «τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα». Κάλεσε μάλιστα τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να εντείνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος. «Γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά. Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς» κατέληξε ο Ελληνας επίτροπος.

Δικαίωση για το Αιγαίο από τη Frontex

Την ώρα που η χώρα μας δέχεται επικρίσεις ότι τάχα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, η Frontex έρχεται να δικαιώσει τις ελληνικές θέσεις. Οπως υπογραμμίζεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας. «Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη. Στη μέση της θάλασσας είναι αδύνατον να τους ερευνήσουμε, πολύ περισσότερο όταν δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας» δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού.

Σκληρή απάντηση στην προκλητική Αυστριακή ΥΠΕΣ

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Αυστριακή υπουργός, συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική της κυβέρνησής της απέναντι στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι, εάν δεν μπορούν να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, τότε θα πρέπει αυτά να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτό στην πράξη, βέβαια, θα έθετε την Ελλάδα αυτομάτως εκτός συνθήκης.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από αυτό το ζήτημα, επεσήμανε ότι η κυρία Λάιτνερ «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα, και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιένη», καθώς «θα μπορούσε έτσι να συμβάλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης, στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλούν για τέτοια θέματα. Πρώτον, να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και, δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης».

Γερμανία:Παίρνει τιμαλφή

Στον απαράδεκτο δρόμο της κατάσχεσης τιμαλφών και μετρητών από τους πρόσφυγες, σε έναν δρόμο ντροπής για την Ευρώπη που άνοιξαν πρώτες η Δανία και η Ελβετία, βαδίζει πλέον και η Γερμανία! Στόχος της πράξης αυτής; Οι πρόσφυγες να… αυτοχρηματοδοτήσουν την παραμονή τους στη χώρα. Σύμφωνα με τον «Independent», οι Αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το μέτρο που δικαιολογημένα καταγγέλλεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς. Κατά τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν, πάντως, οτιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος. Στη γειτονική Βάδη-Βιρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας μόνο 350 ευρώ.

Νόμπελ: 293.000 υπογραφές

Περισσότερες από 293.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο έχει συγκεντρώσει ήδη η καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες νησιώτες, οι οποίοι βοηθούν καθημερινά για να σωθούν χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Frontex, περίπου 880.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 και το μεγαλύτερο βάρος σήκωσαν τα ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. «Οι απλοί κάτοικοι των ελληνικών νησιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Για τη συμπόνοια τους, γιατί αντιμετωπίζουν αυτούς που κινδυνεύουν με ανθρωπιά και επειδή δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι πολίτες του κόσμου προτείνουμε ως υποψηφίους αυτούς τους θαρραλέους πολίτες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» αναφέρει το κείμενο της εκστρατείας.

Τους βάζουν και βραχιολάκι

Η Βρετανία φαίνεται ότι αναβιώνει την πρακτική των ναζί, που υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν κίτρινα αστέρια στο πέτο για να τους ξεχωρίζουν. Στις μέρες μας οι πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο και βρίσκονται στο Κάρντιφ είναι υποχρεωμένοι να φορούν σε 24ωρη βάση ένα πολύχρωμο βραχιολάκι. Αν δεν το φορούν, οι Αρχές έχουν οδηγίες να μην τους δίνουν φαγητό! Ωστόσο, οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι το βραχιολάκι που τους εξασφαλίζει τροφή και στέγη τούς στιγματίζει, ενώ παράλληλα τους κάνει εύκολους στόχους παρενόχλησης, κακοποίησης, ακόμη και βίαιων επιθέσεων. Οι πρόσφυγες επίσης καταγγέλλουν ότι φορώντας το βραχιολάκι, δεν μπορούν να βρουν καμία εργασία, καθώς απαγορεύεται από τον νόμο η προσφορά εργασίας σε πρόσφυγες.

Στον χορό μπαίνει τώρα και η Θεσσαλονίκη

Ηρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης που προέκυψε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μαζί με τον Πέτρο Μάστακα, αναπληρωτή υπεύθυνο για την προστασία των προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, η Υπατη Αρμοστεία έχει λάβει 160.000.000 ευρώ για δύο χρόνια προκειμένου να φιλοξενηθούν 66.400 άτομα σε όλη τη χώρα, οι οποίοι είτε θα μεταναστεύσουν νόμιμα σε άλλη χώρα είτε θα αιτηθούν άσυλο και θα μείνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από το στέλεχος της Υπατης Αρμοστείας, οι πρόσφυγες που θα μεταναστεύουν νόμιμα σε άλλη χώρα θα φιλοξενούνται έως οχτώ εβδομάδες και όσοι θα αιτούνται άσυλο θα φιλοξενούνται από τρεις έως έξι μήνες. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί η διατροφή τους και άλλες ανάγκες, διευκρινίζοντας ότι η Υπατη Αρμοστεία ανέλαβε την ευθύνη «για 20.000 θέσεις τον χρόνο, ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για άλλες 30.000 θέσεις. Οπου θέσεις, εννοούμε κλίνες φιλοξενίας, γιατί συνολικά -όπως σας είπα- πρόκειται για 66.400 άτομα».
Παρουσιάζοντας τους τρόπους φιλοξενίας, ο κ. Μάστακας είπε ότι θα γίνει «με πληρωμή ενοικίου, με voucher σε ξενοδοχεία, με μίσθωση κλινών σε ξενοδοχεία αλλά και με αναδοχή από οικογένειες Ελλήνων» και τόνισε ότι αναμένει τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει από τον δήμο για το θέμα και ιδιαίτερα στη σύσταση επιτροπής μεταξύ 13 δήμων και φορέων, η οποία έχει επεξεργαστεί διάφορες προτάσεις. Τόνισε, ακόμη, το οικονομικό όφελος που θα αποφέρει στην αγορά της Θεσσαλονίκης η ύπαρξη των προσφύγων.

Φανή Χαρίση

Αιματηρή συμπλοκή με ένα νεκρό στην Ειδομένη

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες ήταν ο αιματηρός απολογισμός συμπλοκής που σημειώθηκε χθες το πρωί μεταξύ προσφύγων στην Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο φέρεται ότι προέκυψε έπειτα από διαφωνία για εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η συμπλοκή γενικεύτηκε και δεκάδες πρόσφυγες ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο. Δυστυχώς, ένα νεαρός έχασε τη ζωή του από τα χτυπήματα, ενώ ακόμη δύο τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Στο μεταξύ τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η ροή των προσφύγων από την Ελλάδα προς τα Σκόπια. Περίπου 2.000 πρόσφυγες πέρασαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο από την ουδέτερη ζώνη. Παρά τις διαμαρτυρίες οργανώσεων και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι πρόσφυγες δεν μεταφέρονται στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί στο ύψος της Ειδομένης αλλά σε πρατήριο καυσίμων, 20 χιλιόμετρα μακρύτερα.

«Διορία έξι εβδομάδων λένε οι Times»

Με ένα δημοσίευμα κινδυνολογικό οι «Times» του Λονδίνου ανέφεραν ότι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία εμφανίζονται δυσαρεστημένες από την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και φέρεται ότι ήταν έτοιμες να θέσουν διορία έξι εβδομάδων στη χώρα μας προκειμένου να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, αντιθέτως διαψεύστηκε.

«Καραντίνα»

Οι «Times» μάλιστα έκαναν λόγο για επιβολή μιας ιδιότυπης διετούς «καραντίνας» σε βάρος της Ελλάδας, «που ουσιαστικά θα τεθεί εκτός της Σένγκεν», σε περίπτωση που στο χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων δεν περιόριζε τις μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για το δεύτερο «επιθετικό» δημοσίευμα μεγάλης ευρωπαϊκής εφημερίδας κατά της χώρας μας για το ίδιο θέμα. Το περασμένο Σάββατο οι «Financial Times» ήταν αυτοί που μιλούσαν για «σχέδιο απομόνωσης» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, που αναμενόταν να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ.

Κυριάκος: Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., τα πρώτα δείγματα γραφής εκ μέρους της Αγκυρας σε αυτό το θέμα δεν είναι ενθαρρυντικά. «Ελπίζω, πραγματικά, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

Το Προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης το συζήτησε και με τον Νίκο Αναστασιάδη. «Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο την έντονη ανησυχία μου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και να επισημάνω το γεγονός ότι, έως σήμερα, η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των ροών από την Τουρκία προς το Αιγαίο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα