«Σωφρονιστική αποικία» με… Κάφκα

Η όπερα που μελοποίησε ο Φίλιπ Γκλας και φέρει τη σφραγίδα της Στέγης Γραμμάτων θα κάνει πρεμιέρα στη Διπλάρειο Σχολή

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το καφκικό σύμπαν συναντά τους μινιμαλιστικούς ήχους του Φίλιπ Γκλας σε μια εξαιρετική όπερα που σε λίγες ημέρες θα κάνει πρεμιέρα στη Διπλάρειο Σχολή στην καρδιά της Αθήνας. «Η σωφρονιστική αποικία», το έργο που μελοποίησε ο Γκλας αξιοποιώντας το κείμενο του Φραντς Κάφκα (βιβλίο που αποτελεί προοίμιο της μετέπειτα «Δίκης» του), παρουσιάζεται σε μια νέα παραγωγή που φέρει τη σφραγίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η Καμεράτα, ο μαέστρος της Γιώργος Πέτρου και ο σκηνοθέτης Πάρις Μέξης ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας τη δική τους «σωφρονιστική αποικία» στους χώρους της Διπλαρείου.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου, ο σκηνοθέτης Πάρις Μέξης μιλά στη «δημοκρατία» για το ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα. «Από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο έργο είχαμε αποφασίσει πως θα είναι μια site specific όπερα, μια όπερα δηλαδή στην οποία ο χώρος θα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο» σχολιάζει ο κ. Μέξης. «Η Διπλάρειος είναι ένα μέρος που δεν έχει ξαναπαιχτεί έως σήμερα θέατρο. Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Θεάτρου. Είναι ένας σπουδαίος χώρος, πολύ προσεγμένος και ασφαλής, που όμως βρίσκεται σε μια όχι και τόσο ασφαλή περιοχή» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι συντελεστές ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως το κακό βρίσκεται πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Η ιστορία της «Σωφρονιστικής αποικίας» αναφέρεται σ’ έναν ερευνητή, ο οποίος αποδέχεται την πρόσκληση του διοικητή μιας φυλακής να παρακολουθήσει μια δημόσια εκτέλεση. Ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει ούτε το παράπτωμά του ούτε τον λόγο για τον οποίο κατηγορείται. Εκείνος θα υποστεί ένα φρικτό βασανιστήριο μέσω μιας δαιμονικής μηχανής.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η παρουσίαση της όπερας που συνέθεσε ο Φίλιπ Γκλας το 2000 θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διαφορετική από όσα έχουμε δει έως σήμερα. «Πολύ συνειδητά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα είναι ακάλυπτος. Θα υπάρχουν δυο εξέδρες, όπου θα κάθονται οι θεατές, και στο κέντρο θα βρίσκεται η σκηνή. Αυτό σημαίνει πως ό,τι συμβαίνει θα το βλέπει κανείς με φόντο τους άλλους θεατές. Είναι μια δύσκολη και τολμηρή επιλογή, διότι η θεατρική αυτή σύμβαση σου επιτρέπει πολύ εύκολα να αφαιρεθείς.

Επίσης, ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της, πως η ορχήστρα της Καμεράτας θα βρίσκεται εκτός χώρου. Το κοινό δεν θα την βλέπει. Θα βρίσκεται σε μια μεσοτοιχία μαζί με τον μαέστρο της, τον Γιώργο Πέτρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τραγουδιστές να συντονίζονται με τους μουσικούς με έναν διαφορετικό τρόπο. Η Ορχήστρα θα ακούγεται σαν να βρίσκεται μέσα στον χώρο». Στην όπερα ερμηνεύουν οι Τίμος Σιρλαντζής, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας καθώς και πολλοί ακόμη.

Info: Η όπερα του Φίλιπ Γκλας «Η σωφρονιστική αποικία» από την Καμεράτα θα παρουσιάζεται στη Διπλάρειο Σχολή από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Ωρα έναρξης: 20.30.

Τα ψήγματα αισιοδοξίας του έργου

Μπορεί κανείς να βρει όμως ψήγματα αισιοδοξίας στα δυστοπικά και ζοφερά κείμενα του Φραντς Κάφκα; «Ο Τσέχος συγγραφέας είναι κυνικός. Στον Κάφκα η αισιοδοξία υπάρχει, αλλά λειτουργεί διά του αντιστρόφου. Οταν βλέπεις τα χειρότερα και τα αποτρόπαια πράγματα που συμβαίνουν στον Κάφκα σκέφτεσαι πως η δική σου κατάσταση είναι μια χαρά. Στο συγκεκριμένο έργο θα δει κανείς παραπάνω από μια αισιόδοξη ή απαισιόδοξη άποψη. Θα προβληματιστούμε για το πού στεκόμαστε σε πολύ βασικά ζητήματα, που αφορούν τον άνθρωπο, τα όρια του νόμου αλλά και τη σχέση του με την κοινωνία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα