Επιστρέφουν στην Αθήνα τα ξένα funds

Οι επενδυτές Γουάτσα και Πόλσον έρχονται ανήσυχοι για τις μετοχές που κατέχουν σε τράπεζες και εταιρίες, αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Στην Αθήνα επιστρέφουν επικεφαλής κι εκπρόσωποι μεγάλων ξένων funds, όπως οι Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον. Το χρονικό διάστημα της έλευσής τους μόνο τυχαίο δεν θεωρείται, καθώς έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και σε ελληνικές εταιρίες. Οι μεγαλοεπενδυτές ανησυχούν για την απόδοση των χρημάτων τους, καθώς οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν, ενώ και η αξιολόγηση από τους θεσμούς καθυστερεί σημαντικά, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.

Τα ξένα funds φοβούνται ότι ένας νέος κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας θα θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις που έχουν κάνει και βρίσκονται στην Αθήνα για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην αγορά, αλλά και να διερευνήσουν τις δυνατότητες νέων προσοδοφόρων deals. Μεταξύ αυτών και η αγορά «κόκκινων» δανείων, τα οποία απελευθερώνονται στις 15 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, καθώς εκεί εκτιμούν ότι θα βρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι εκπρόσωποι των funds αναμένεται να έχουν συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς, τους επικεφαλής του τραπεζικού κλάδου, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κάποιο ραντεβού με τον πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς.

H ανακεφαλαιοποίηση

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που κατέφθασαν στη χώρα μας; Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα έχει συμμετοχή στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάδας και τη Μυτιληναίος, και πρόσφατα στον ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στον νέο μέτοχο (η Eurobank διατηρεί 20%). Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση.

Το έτερο fund είναι η Paulson & Co, η εταιρία διαχείρισης του γνωστού Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, που ιδρύθηκε το 1994. Ο 60χρονος Πόλσον είναι ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 11,2 δισ. δολάρια το 2014. Η Paulson & Co διαθέτει συμμετοχές στην Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9% μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank, με περίπου 7%, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πόλσον δέσμευσε τις προσωπικές επενδύσεις του σε τέσσερα hedge funds της εταιρίας του ως πρόσθετες εγγυήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα