Εγκυμοσύνη με ανανέωση ωαρίων

Η νέα τεχνική για εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει αρκετές ελπίδες

Από την Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Μια πρωτοποριακή μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης υπόσχεται να βελτιώσει εντυπωσιακά τις πιθανότητες των γυναικών ηλικίας άνω των 30 να αποκτήσουν ένα μωρό «ανανεώνοντας» τα ωάριά τους.
Η νέα τεχνική ξεκίνησε από τη Βοστόνη των ΗΠΑ και τώρα ένα κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και Αναπαραγωγής στη Βρετανία κατέθεσε επίσημη αίτηση στην Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας -ο αρμόδιος κρατικός φορέας- για χορήγηση άδειας για κλινική δοκιμή σε 20 γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μέθοδος -που ονομάζεται Augment- βασίζεται στην αναζωογόνηση των ωαρίων. Οι γιατροί αφαιρούν τα μιτοχόνδρια από πρόδρομα βλαστοκύτταρα των ωοθηκών και τα μεταφέρουν στα ώριμα κύτταρα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική.
Τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης πέφτουν δραματικά με την ηλικία. Οι πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι περίπου 32% για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, περίπου 21% για τις γυναίκες ηλικίας 38-39, 5% για τις γυναίκες ηλικίας 43 έως 44 και λιγότερο από 2% για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 44.

Οι υπέρμαχοι της τεχνικής υποστηρίζουν ότι η αποτυχία ενός γονιμοποιημένου ωαρίου να εξελιχθεί σε ένα βιώσιμο έμβρυο, που μπορεί να μεταφερθεί στη μήτρα, συχνά οφείλεται στην εξασθενημένη φύση των γηρασμένων μιτοχονδρίων του ωαρίου -η οποία μπορεί να καλυφθεί με την προσθήκη νεότερων από τα -λεγόμενα- πρόδρομα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στην ωοθήκη.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν κατά πόσον υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν ακόμη και την ύπαρξη αυτών των πρόδρομων βλαστοκυττάρων των ωαρίων. Μάλιστα, οι εν λόγω επιστήμονες θεωρούν ότι ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Βρετανίας θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά την αίτηση για την κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για την υγεία των παιδιών που τυχόν θα γεννηθούν με την τεχνική μιτοχονδριακής μεταφοράς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ακόμα δεν έχει επιτραπεί στις ΗΠΑ, καθώς ο (πολύ αυστηρός) Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων την έχει κατατάξει στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες, γεγονός που απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα