Δύο στρατόπεδα για πρόσφυγες

Εμπλοκή του υπ. Εθνικής Αμυνας και χώροι φιλοξενίας σε Σχιστό – Σίνδο που θα φιλοξενούν 8.000 άτομα

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Στον Στρατό ποντάρει πλέον η κυβέρνηση για να μπορέσει να απασφαλίσει την «έξωθεν απειλή» στο θέμα της Σένγκεν, με αφορμή το Προσφυγικό. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο το βράδυ, αποφασίστηκαν η αλλαγή στρατηγικής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΥΕΘΑ στο Προσφυγικό, αλλά και το άνοιγμα δύο στρατοπέδων σε Αττική (Σχιστό) και βόρεια Ελλάδα (Σίνδος), που θα μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν συνολικά 8.000 πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση απαντά άμεσα στις πιέσεις που έχει δεχτεί όλες αυτές τις ημέρες από τους εταίρους και την Κομισιόν, και τρέχει να προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και θα έχει ως θέμα το Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι:

1. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά,
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hot spots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων,
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες,
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp). 

Παράλληλα, αναλαμβάνει την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη και πλήρη στελέχωση με προσωπικό των πέντε κέντρων υποδοχής, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.
«Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.

Στη διυπουργική συμμετείχαν επτά υπουργοί -οι Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας (για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου) Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Δ. Τόσκας, Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης-, καθώς και ο γ.γ. Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

Η Τουρκία συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα!

Σύμφωνα με τη Frontex, πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά, καθώς η Τουρκία δεν έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες ώστε να περιοριστούν οι ροές, παρά τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο η γειτονική μας χώρα ζητά, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», περισσότερα χρήματα, καθώς υποστηρίζει ότι τα 3 δισ. της αρχικής συμφωνίας με την Ε.Ε. «δεν επαρκούν». Οπως δήλωσε, μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, το ποσό αυτό είναι απλά μια ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της Ε.Ε. για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Για τον λόγο αυτόν η Τουρκία ζητά τώρα συνολικά 5 δισ. ευρώ!

«Εμφύλιος» στην Ε.Ε. και επιθέσεις σε «ξένους»

Με αφορμή το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, εκατοντάδες ακραία στοιχεία προκαλούν εντάσεις σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το περασμένο Σάββατο, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ντόβερ μεταξύ μελών αντιμεταναστευτικών οργανώσεων και αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Στη Στοκχόλμη

Μία ημέρα νωρίτερα, δεκάδες χούλιγκαν και νεοναζιστές κουκουλοφόροι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης και επιτέθηκαν σε ανήλικους μετανάστες και σε όποιον έμοιαζε «ξένος».
Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, μετά τις δηλώσεις της προέδρου του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι, η οποία πρότεινε η αστυνομία «αν υπάρχει ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων, προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα.

Τα «καρφιά» της Μέρκελ για τη Σένγκεν έκαναν έξω φρενών τον Ματέο Ρέντσι

Την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε όσους έρχονται από τη Συρία και το Ιράκ να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις χώρες τους μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη, καθώς λαμβάνουν προσωρινή άδεια παραμονής, όπως είπε.
Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της, η Μέρκελ τόνισε επίσης τη σημασία της καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη συνεργασία εντός της Ενωσης. Η καγκελάριος προειδοποίησε για τις συνέπειες από ενδεχόμενη αποτυχία της Ζώνης Σένγκεν, τονίζοντας ότι το κλείσιμο εθνικών συνόρων θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, από το νησί Βεντοτένε της κεντρικής Ιταλίας, όπου το 1944 πολιτικοί εξόριστοι, εχθροί του φασισμού είχαν συγγράψει το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε με έντονα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη Συνθήκη Σένγκεν. Οποιος θέλει να καταστρέψει τη Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε»! Ο Ρέντσι τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται μόνο με μια ξεθωριασμένη συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς και δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να γίνει και πάλι ένα μεγάλο όραμα».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα