Ο κυτταρικός «στρατός» κατά του αυτισμού!

Βρήκαν το κλειδί της ανάπτυξης των λοιμώξεων στον εγκέφαλο!

Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για τη θεραπεία του αυτισμού πραγματοποίησαν επιστήμονες, ανακαλύπτοντας τα κύτταρα που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής στον εγκέφαλο των μωρών.
Ερευνητές του New York Langone University διαπίστωσαν εργαστηριακά ότι η αναστολή της λειτουργίας των κυττάρων που παράγουν τη χημική ουσία IL-17a μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική δομή των εγκεφάλων μωρών πειραματόζωων.

Εισβολείς

Η νέα αυτή έρευνα επικεντρώνεται στη δράση των λεμφοκυττάρων Τ, μιας κατηγορίας ανοσοκυττάρων τα οποία αντιδρούν στις λοιμώξεις, δημιουργώντας έναν κυτταρικό «στρατό» που επιτίθεται στα μικρόβια-εισβολείς.

Μια υποκατηγορία τους, τα Th17, απελευθερώνουν την πρωτεΐνη ιντερλευκίνη 17 (IL-17), που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, η ενεργοποίηση των κυττάρων Th17 και η παραγωγή της IL-17a παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην πρόκληση συμπεριφορικών ανωμαλιών στα έμβρυα, ανακάλυψη που επιβεβαιώνει εν μέρει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση αυτισμού.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναγνωρίζει ότι ένας συγκεκριμένος πληθυσμός ανοσοκυττάρων μπορεί να παίζει άμεσο ρόλο στην εκδήλωση συμπεριφορών που συνδέονται με τον αυτισμό» εξηγεί ο ερευνητής Νταν Λίτμαν που συμμετείχε στην έρευνα, προσθέτοντας ότι τα κύτταρα Th17 και οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγουν γίνονται αυτομάτως υποψήφιοι θεραπευτικοί στόχοι, στο πλαίσιο μελλοντικών προσπαθειών πρόληψης του αυτισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι την ανάπτυξη μιας θεραπείας με αυτή την τεχνική.

Κατά το παρελθόν πολλές μελέτες σε ανθρώπους είχαν δείξει τη σχέση ανάμεσα σε μητέρες που κολλούν ίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον κίνδυνο να εκδηλώσει το παιδί τους διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη διαδικασία παρέμεναν άγνωστοι.
Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος έχουν μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που συχνά ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, ενώ η δεύτερη επαναληπτικά μοτίβα σκέψης ή σωματικής κίνησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα