Νέος «διευθύνων σύμβουλος» στην Al Qaeda ΑΕ

«Η γενική ηγεσία της Αλ Κάιντα, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ανακοινώνει ότι ο σεΐχης δρ Αϊμάν αλ Ζαουάχρι -ας τον οδηγεί ο Θεός- ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της οργάνωσης».

 

Με τη λιτή αυτή ανακοίνωση έγινε χθες κι επισήμως γνωστή, μέσω της ιστοσελίδας Ansar al-Mujahideen (Οπαδοί των Ιερών Πολεμιστών), η τοποθέτηση του 60χρονου Αλ Ζαουάχρι στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της τρομοκρατικής οργάνωσης, που έμεινε ακέφαλη μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν από Αμερικανούς κομάντος στο Πακιστάν.

 

Από την πρώτη στιγμή ο Αλ Ζαουάχρι θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί στην κούρσα διαδοχής -αν υπήρξε ποτέ τέτοια- για την ηγεσία της Αλ Κάιντα κι αυτό γιατί ο χειρουργός οφθαλμίατρος στο επάγγελμα επί σειράν ετών υπήρξε ο προσωπικός γιατρός του προκατόχου του, και κυρίως, ο πιο στενός σύμβουλός του.

 

Παρ' όλα αυτά αναλυτές υποστηρίζουν πως ο νέος αρχηγός της οργάνωσης, που θεωρείται και ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, «δεν είναι χαρισματικός ηγέτης», όπως ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κι αν αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με μαρτυρία του θείου του Μαχφούζ Αζάμ, που μίλησε στο CNN, o Αλ Ζαουάχρι, ως νέος, ήταν ιδιαίτερα φιλήσυχος, φιλομαθής και βαθιά θρησκευόμενος, ενώ «συχνά έγραφε ποιήματα για τη μητέρα του».

 

Στις 8 Ιουνίου, ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν ανέβασε στο Διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μέσω του οποίου διεμήνυε πως η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

 

Σύμφωνα με το BBC, άμεση προτεραιότητα του νέου αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης πιθανόν να αποτελεί ένα μεγάλο, εμφατικό χτύπημα, που θα δείξει σε όλους ότι η Αλ Κάιντα παραμένει δυνατή. Ενώ εικάζεται πως ο Αλ Ζαουάχρι θα θελήσει ακόμη να αποκομίσει από τις εξεγέρσεις των λαών της Μέσης Ανατολής οφέλη για την οργάνωσή του – εντείνοντας, για παράδειγμα, την αστάθεια σε χώρες όπως η Υεμένη.

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: