Εως τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη

Εως τον Απρίλιο θα μπορούν οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015 να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χορηγούν οι τράπεζες για την τεκμηρίωση κάθε αίτησης. Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν σημαντικά να παρέχουν τα έγγραφα στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, αναζητείται το πλαίσιο του… συνεργάσιμου τραπεζίτη, δηλαδή ένας τρόπος καλής συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Δώσαμε μια παράταση πάνω από 45 μέρες. Θα φτάσει το χρονικό περιθώριο. Η νέα προθεσμία απαντά σε αυτό που λένε οι τράπεζες, ότι δηλαδή έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στα αιτήματα» τόνισε ο κ. Παπαδεράκης.

Η σχετική προθεσμία λήγει στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά θεωρήθηκε αδύνατο μέσα σε 10 ημέρες οι τράπεζες να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα έκδοσης των απαραιτήτων δικαιολογητικών, καθώς οι προς επικαιροποίηση αιτήσεις ξεπερνούν τις 100.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη περίπου 25.000 δανειολήπτες. Ετσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από τον Γιώργο Σταθάκη.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα δικαστήρια στην εξέταση των αιτήσεων, διαφορετικά οι δανειολήπτες που δεν θα έχουν πλήρης φακέλους θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά και το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, εκκρεμούν περίπου 300 υποθέσεις για επιβολή προστίμων στα πιστωτικά ιδρύματα για καθυστερήσεις στις διαδικασίες έκδοσης δικαιολογητικών, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 300.000 ευρώ για 37 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα