Κρητική «τεκίλα» από φραγκόσυκο και μαρμελάδες από αλόη

Στη συστηματική καλλιέργεια της θαυματουργής αλόης, καθώς και σε μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως το φραγκόσυκο, το αβοκάντο και τα αρωματικά φυτά, ανακάλυψαν το αντίδοτο στην κρίση νέοι επαγγελματίες (αγρότες, έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) από την Κρήτη, που ίδρυσαν πριν από ενάμιση χρόνο τον συνεταιρισμό Μινωική Γη. Ο συνεταιρισμός, που θεωρείται πρότυπος, αριθμεί 117 μέλη, τα οποία στράφηκαν με αγάπη και μεράκι στη φύση, προωθώντας εναλλακτικές καλλιέργειες. Η Μινωική Γη διαθέτει ήδη στο καταναλωτικό κοινό πέντε μαρμελάδες, με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου και δύο σάλτσες (φραγκόσυκο αβοκάντο και φραγκόσυκο τζίντζερ), ιδανικές για σαλάτες και κρέατα.

Ο συνεταιρισμός έχει παρασκευάσει και απόσταγμα φραγκόσυκου (κρητική «τεκίλα»), το οποίο, ωστόσο, θα διατεθεί στην αγορά σε μικρές ποσότητες και επιλεγμένα καταστήματα αφού το υψηλό κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει, προς το παρόν, την ευρεία διάθεσή του. Οπως λέει ο γραμματέας του συνεταιρισμού Γιώργος Σπυρόπουλος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής αιθέριο έλαιο από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ενώ εξετάζονται προτάσεις για παραγωγή χυμών σε συνεργασία με εταιρία της βόρειας Ελλάδας.

Τα μέλη καταβάλλουν προσπάθειες να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε η Μινωική Γη να αποκτήσει κάποιες βασικές γραμμές επεξεργασίας, κυρίως της αλόης, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μικρών βιοτεχνιών αλλά και μεγάλων εταιριών. Ηδη ο συνεταιρισμός διαθέτει μονάδα καθαρισμού των φραγκόσυκων από τα αγκάθια. Τα πρώτα προϊόντα του συνεταιρισμού παρουσιάσθηκαν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, σε εκπροσώπους και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Ο συνεταιρισμός έχει, επίσης, αναθέσει να γίνει μελέτη για την παραγωγή ζωοτροφών από φύλλα φραγκόσυκου και αρωματικά φυτά.


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα