Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

Επεισόδια με χημικά το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συγκεντρωμένοι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θυμίζει πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη. «Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Η κατάσταση στην γύρω περιοχή από την εκτεταμένη χρήση των δακρυγόνων είναι αποπνικτική.

Λίγο νωρίτερα, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις με αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη Κρητικοί έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν!

Λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξοργισμένοι πέταξαν ντομάτες, πορτοκάλια και άναψαν καπνογόνα. «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες και εξοργισμένοι απευθύνονταν στους αστυνομικούς, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την κατάσταση. Το θέμα είναι εθνικό και όχι αγροτικό, έλεγαν. «Εμείς δεν κωλώσαμε ούτε με τους Γερμανούς στον πόλεμο, δεν θα οπισθοχωρήσουμε τώρα».

Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν φτάσει νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, στο υπουργείο, με τις κατσούνες (τις κρητικές μαγκούρες) στα χέρια, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το Υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δήλωναν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.

Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» οι περίπου 2.000 αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα. «Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», λένε οι αγρότες από την Κρήτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.

πηγή: protothema.gr

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα