Οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο (!) υπό γερμανική διοίκηση

Αναλαμβάνουν ρόλο «χωροφύλακα» των συνόρων! Ναυαρχίδα θα είναι το πλοίο «Bonn» (από το Βερολίνο)

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Το ΝΑΤΟ πιάνει… λιμάνι στο Αιγαίο και αναλαμβάνει ρόλο «χωροφύλακα» των συνόρων μας με την Τουρκία και επισήμως με αφορμή το Προσφυγικό.
Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες δόθηκε από χθες διαταγή στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Συμμαχίας να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 (Standing Maritime Group 2) του ΝΑΤΟ, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης, με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας την έναρξη της νατοϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, μέσω του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου εμφανίζεται ικανοποιημένη από αυτήν την εξέλιξη (παρά τα πολλά ερωτήματα που δημιουργεί και τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον), καθώς οι νατοϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτογραμμή της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία. Επιπλέον, όπως είπε, η Τουρκία θα επιχειρεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και η Ελλάδα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παρακολούθηση

H ναυαρχίδα της δύναμης είναι το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Bonn». Στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 συμμετέχουν το τουρκικό «Barbaros», το καναδικό «Fredericton», η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίνα» και το ιταλικό πολεμικό πλοίο «Libeccio», όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της Συμμαχίας. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος έως σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην προσφυγική κρίση, πραγματοποιεί ανάλογη επιχείρηση παρακολούθησης. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα να ζητήσουν επισήμως το βράδυ της Τετάρτης από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος». Το αίτημα έγινε δεκτό και από τις ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα