Θρήνος για τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμ. Ναυτικού

Τα παιχνίδια της μοίρας και οι σκηνές αρχαίας τραγωδίας σε Πειραιά, Λέρο, Ν. Φιλαδέλφεια!

Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς

Βυθισμένη στο πένθος είναι από χθες η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 2.45 τα ξημερώματα η απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» σήμανε συναγερμό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Ευχή όλων, να μην έχει επαναληφθεί μια τραγωδία ανάλογη αυτής των Ιμίων. Τα νέα που θα φτάσουν με το πρώτο φως της ημέρας, ωστόσο, εξανεμίζουν τις ελπίδες τους. Ο εντοπισμός τμήματος της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου αλλά και των απανθρακωμένων σορών δύο εκ των τριών επιβαινόντων (ο τρίτος, επισήμως, αγνοείται) λυγίζει τους συναδέλφους τους.

Την ίδια στιγμή τρεις οικογένειες νέων παιδιών, που επέλεξαν να ταχθούν στην υπηρεσία της πατρίδας, μαυροφορούνται. Οι υποπλοίαρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης, 37 ετών, Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετών, καθώς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών, προστέθηκαν στο πάνθεο των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ελπίζει η οικογένεια

Η τραγική είδηση σκόρπισε λύπη στη Νέα Φιλαδέλφεια, γειτονιά του Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του ελικοπτέρου, όμως το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί αγνοούμενος δίνει πίστη στους οικείους του. Ο έμπειρος χειριστής, με καταγωγή από το χωριό Λουκίσσια Χαλκίδας, μετρούσε περισσότερες από 1.350 ώρες πτήσεων, ενώ πρόσφατα είχε παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του. Στην προσωπική του σελίδα στο facebook πολλές είναι ήδη οι αναρτήσεις φίλων και συναδέλφων που εκθειάζουν το ήθος και το αίσθημα καθήκοντος του χαμογελαστού αξιωματικού που, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του, ζούσε μια ζωή αντίστοιχη με αυτή των περισσότερων συνομηλίκων του. Εκτός από τη μεγάλη αγάπη του, τα ελικόπτερα, λάτρευε τα ταξίδια και τα θαλάσσια σπορ, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κατείχε και ο σκυλάκος του, τον οποίο είχε συντροφιά του τα τελευταία τρία χρόνια.

Σκηνές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας εκτυλίχτηκαν ταυτόχρονα τόσο στον Πειραιά, τόπο διαμονής του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά, όσο και στο Ναύπλιο από όπου κατάγονταν ο ίδιος και η σύζυγός του. Το ζευγάρι, μάλιστα, σε τέσσερις μήνες περίμενε τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, το οποίο, όπως και το αδερφάκι του, θα μεγαλώσει με τις αφηγήσεις για έναν πατέρα ήρωα. Τον πόνο των οικείων του καθιστά πιο έντονο η πληροφορία που μετέδωσε η διαδικτυακή εφημερίδα «Αργολικές Ειδήσεις», επικαλούμενη μαρτυρία φίλου του άτυχου συγκυβερνήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα -που δεν επιβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού- ο 34χρονος δεν επρόκειτο να πετάξει με τη μοιραία πτήση, όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε η σύνθεση του πληρώματος.

Βαρύ είναι το πένθος, όμως, και στη Λέρο, όπου ζουν οι γονείς του μηχανικού του ελικοπτέρου Ελευθέριου Ευαγγέλου. Και αυτός άφησε πίσω του μια σύζυγο και ένα κοριτσάκι οκτώ ετών. Τραγική ειρωνεία; Στις 30 Ιανουαρίου, επέτειο της συμπλήρωσης 20 ετών από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, ο Λευτέρης, όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του, ανήρτησε στο facebook μια φωτογραφία από το μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος της Ναυτικής Αεροπορίας, με τελευταία ονόματα αυτά των ηρώων Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού. Δώδεκα ημέρες αργότερα το δικό του όνομα έρχεται να μεγαλώσει τον δαφνοστεφανωμένο κατάλογο των φρουρών του Αιγαίου.

Βαθιά οδύνη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας

Σύσσωμη η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για την τραγωδία στην Κίναρο και τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενημερωνόταν συνεχώς χθες για την πορεία των ερευνών από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εξέφρασε την οδύνη του για το δυστύχημα με το ελικόπτερο. «Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ενός λεπτού σιγή κράτησε στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκος Βούτσης. Μίλησε για τραγική απώλεια, αναφέρθηκε στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «που υπερασπίζονται την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας», και πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των πεσόντων».
«Επεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν.
Τη βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προκλήσεις της Αγκυρας την ώρα των δακρύων!

Η Αγκυρα δεν σεβάστηκε ούτε τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς και τη στιγμή που υπήρχε μία τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών και την περισυλλογή των μελών του πληρώματος, προχώρησε σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο κέντρο του Αιγαίου και σχεδόν πάνω στον 25ο μεσημβρινό! Σαν να επρόκειτο για δική της περιοχή ευθύνης, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ αξιώνοντας τα ελληνικά πτητικά και θαλάσσια μέσα που συμμετείχαν στην έρευνα και διάσωση να απευθύνονται στις Αρχές της Τουρκίας και όχι στο πλοίο του Ελληνικού Στόλου που είχε αναλάβει τον συντονισμό. Πρόκειται για μία πρωτοφανή πρόκληση εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία «πάτησε» πάνω στη νόμιμη ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα για να εκδώσει μία παράνομη δική της ΝΟΤΑΜ (την Α0285/16) στις 4.30 τα ξημερώματα χθες, νομίζοντας ότι μπορεί να κάνει παιχνίδια την ώρα που κρίνονταν ανθρώπινες ζωές.

Η ΝΟΤΑΜ

Μάλιστα, η τουρκική ΝΟΤΑΜ είχε και αναδρομική ισχύ, από τις 11 Φεβρουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου. Η ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας απορρίφθηκε αμέσως με νέα αγγελία από ελληνικής πλευράς, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, που ενημέρωσε για το τραγικό συμβάν χθες το πρωί μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, να δηλώνει ότι «είναι κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά». Καταδεικνύει ωστόσο τις προθέσεις της Αγκυρας, που δεν είναι άλλες από τη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την αξίωση της συνδιαχείρισης ακόμη και να κρίνονται ανθρώπινες ζωές.

Ανδ. Κούτρας

Με τουρκική ονομασία από την Google!

Αίσθηση προκαλεί το (σοβαρό) λάθος της δημοφιλούς εφαρμογής Google Maps, που εμφανίζει στον χάρτη την Κίναρο με διπλή ονομασία, «βαφτίζοντάς» τη στα τουρκικά Adiccik Ada. Την απροσεξία (;) της Google επισήμαναν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, που αναζητώντας την Κίναρο στον χάρτη, με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι, εκτός από την ελληνική ονομασία, υπήρχε δίπλα της και μία τουρκική. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τη νήσο Λέβιθα, που παρουσιάζεται στον χάρτη της Google και με την τουρκική ονομασία Koc Baba Ada.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες για την Κίναρο μέσω της Google, θα βρει το χαρακτηριστικό λήμμα της Wikipedia (Βικιπαίδεια), που ξεκαθαρίζει ότι «η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού», επισημαίνοντας μάλιστα ότι νησί ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα