Ειδομένη: Επεισόδια με εγκλωβισμένους μετανάστες

Αφγανοί έριξαν τον φράχτη και μετά έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή! 5.500 σε καταυλισμό και λεωφορεία

Ασφυκτικά γεμάτος είναι ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, εξαιτίας της απόφασης της ΠΓΔΜ να απαγορεύσει την είσοδο Αφγανών στο έδαφός της, αλλά και να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους και προαπαιτούμενα για τους Σύρους και τους Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το απόγευμα περίπου 150 αγανακτισμένοι Αφγανοί, αφού πρώτα έριξαν τον φράχτη που έχει στηθεί, έκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Δάκρυα
«Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω» λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ. Με σπουδές στην Αγγλική Λογοτεχνία, απέδρασε, όπως λέει, από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονταν χτες στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, με περίπου 3.500 άτομα, περίμεναν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Τον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη επισκέφθηκε χτες και ο Γερμανός πρόξενος Ινγκο φον Φος. Οι ουρές ήταν τεράστιες μπροστά από τη σκηνή όπου γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, όπως και μπροστά από τη σκηνή-ντουλάπα με ρούχα, όπως την ονόμασαν οι εθελοντές που τη διαχειρίζονται, όπου μοιράζουν ρούχα και παπούτσια.

«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε ότι θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε χτες στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη Αντώνης Ρήγας.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι που έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

Βούλιαξε το λιμάνι! Αποβιβάστηκαν άλλοι 4.710 μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου

Βούλιαξε χθες το πρωί το λιμάνι του Πειραιά από τους 4.710 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εδώ και μέρες είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας του απαγορευτικού απόπλου και κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν την Κυριακή, με αποτέλεσμα να αρθεί το απαγορευτικό, και τα πλοία της γραμμής κατέφθαναν χθες στον Πειραιά το ένα μετά το άλλο. Οι πρόσφυγες παρέμειναν επί ώρες στοιβαγμένοι μέσα και έξω από την πύλη Ε2 και στους σταθμούς αναμονής επιβατών, καθώς δεν επετράπη στα περίπου 50 λεωφορεία να σταθμεύσουν στην περιοχή για να τους παραλάβουν.
Για πολλές ώρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν ως τελικό προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ. Τελικά, αργά χθες το απόγευμα ξεκίνησαν να αναχωρούν για τη Ειδομένη, όπου ήδη στα σύνορα με τα Σκόπια έχουν εγκλωβιστεί, λόγω του περιορισμού των ροών, περίπου 5.000 πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι χθες το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 άτομα από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, το πλοίο «Αριάνδη» που μετέφερε 1.558 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο και το «Νήσος Μύκονος» στο οποίο επέβαιναν 283 άτομα. Επίσης, το πλοίο «Blue Star 2» μετέφερε στον Πειραιά 369 άτομα από Κω, Ρόδο και Λέρο.

Η Κομισιόν δεν «βλέπει» προβλήματα

Και ενώ στην Ειδομένη επικρατεί το αδιαχώρητο, με τους μετανάστες να μην μπορούν να περάσουν από την Ελλάδα στα Σκόπια, η Κομισιόν δεν βλέπει κλειστά τα σύνορα! Αυτό υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου για τη Μετανάστευση Νατάσα Μπερτό, η οποία πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, απ’ όπου περνούν οι ροές των μεταναστών, είναι ανοιχτός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνεχίζει να δρα ως συντονιστής μεταξύ τους». Σημείωσε δε, τη στιγμή που χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης συνεχίζουν να εκβιάζουν την Ελλάδα, ότι η Επιτροπή είναι «αρκετά χαρούμενη» με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουάριου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία προέβλεπε την άμεση και την αυτόματη ενημέρωση όλων των πλευρών. Προφανώς η Κομισιόν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…

Χρυσόγονος: Εμπορεύεται τον πόνο και το δράμα ο Ερντογάν

Για εμπόριο του δράματος των προσφύγων κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος (φωτό), ο οποίος κατήγγειλε ότι διακινητές και ιθύνοντες του τουρκικού καθεστώτος εξοικονομούν δισεκατομμύρια δολάρια από τη διακίνηση με τα σκάφη στο Αιγαίο.

«Ο κ. Ερντογάν παίζει αυτό το παιχνιδάκι, εμπορεύεται, εκμεταλλεύεται ουσιαστικά το δράμα των προσφύγων προκειμένου να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών το ενθυλακώνουν και διάφοροι από τους ιθύνοντες του καθεστώτος».

Επέρριψε ευθύνες και στην Ε.Ε. για το γεγονός -όπως είπε- ότι ανέχεται τις δολιχοδρομίες, τις υπεκφυγές και τις υπαναχωρήσεις της Αγκυρας.

Κόντρα της Γερμανίας με την Αυστρία για τις ροές!

Το Βερολίνο προτείνει τη βήμα βήμα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, θεωρώντας ως πρώτη ενέργεια την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή οι Αυστριακοί επιμένουν, λέγοντας πως η πηγή του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στην Ελλάδα, απ’ όπου ξεκινούν οι ροές προς Ε.Ε., αλλά και στη Γερμανία, η οποία υπόσχεται πολιτική ανοιχτών συνόρων, χωρίς η ίδια όμως να την τηρεί. Στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχει προτεραιότητα» και ότι αν οι επιχειρήσεις ΝΑΤΟ και Frontex αποδειχθούν αναποτελεσματικές, τότε θα πρέπει να αποφασιστεί «η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού» απάντησε χθες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών (του Λαϊκού Κόμματος). Η Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ, που επί εβδομάδες μιλά για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τόνισε πως «η διέλευση μεταναστών προς την Ευρώπη ξεκινά στην Ελλάδα» και πως το Βερολίνο δεν μπορεί να ζητά από τη Βιένη να σταματά τους πρόσφυγες τάζοντας στην Αθήνα ανοιχτά σύνορα.

Φιλοξενία για 1.500 στη Θεσσαλονίκη!

Το πράσινο φως του δημοτικού συμβουλίου έλαβε χθες η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου που θα καταθέσει στην Υπατη Αρμοστεία, για να συμμετάσχει σε ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.
Το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας προβλέπει για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τη δημιουργία 1.500 θέσεων (κλίνες), προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες που θα αιτηθούν άσυλο στη χώρα μας ή θα μετεγκατασταθούν.
Το όλο πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και για τον λόγο αυτό η Αρμοστεία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με το ποσό των 80.000.000 ευρώ, για να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ υπολογίζεται θα φιλοξενηθούν συνολικά 66.400 πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ενοικιαστούν δωμάτια ξενοδοχείων και διαμερίσματα, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και το μέτρο των ανάδοχων οικογενειών, που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Οσοι αιτηθούν άσυλο θα μπορούν να μείνουν στους συγκεκριμένους χώρους έως έξι μήνες, ενώ πολύ μικρότερο θα είναι το διάστημα γι’ αυτούς που θα προχωρούν σε μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητήσει το θέμα με όμορους δήμους και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστοκοποιηθούν οι προτάσεις, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Φανή Χαρίση

Σύσκεψη αρχηγών (;) υπό τον Παυλόπουλο

Σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αναφορικά με το κρίσιμο θέμα του Μεταναστευτικού υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Ν. Κοτζιά, Π. Καμμένου, Ν. Τόσκα, Ι. Μουζάλα, Θ. Δρίτσα, Δ. Βίτσα και Ν. Ξυδάκη, καθώς διαμορφώνονται πλέον ασφυκτικές για τη χώρα συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στα σύνορα με τα Σκόπια. Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τον Προκόπη Παυλόπουλο και η Φώφη Γεννηματά.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα