«Εφυγε» ο φωτορεπόρτερ- θρύλος της Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Κυριακίδης έσβησε χθες στα 92 του χρόνια. Κυκλοφορούσε με τρεις μηχανές (!) και μία σκάλα

Ρεπορτάζ
Νίκος Οικονόμου

Eφυγε χθες το πρωί σε ηλικία 92 χρόνων, πλήρης ημερών, ο πρύτανης του φωτορεπορτάζ της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης. Εμβληματική φυσιογνωμία της πόλης, αποτύπωσε με τον φακό του για πάνω από 70 χρόνια την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τους ανθρώπους της, κάνοντας «κλικ» σε δεκάδες πρόσωπα.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του τραβήχτηκε στις αρχές του ’50 στον πλημμυρισμένο Αξιό. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο διηγήθηκε την ιστορία της στην τελευταία μεγάλη συνέντευξή του, στις 21 Απριλίου του 2013 στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Λίγες ημέρες πριν πάθει ένα σοβαρό εγκεφαλικό, από το οποίο δεν μπόρεσε να συνέλθει.

«Εγώ, σαν λοκατζής, ανεβαίνω σε έναν μαντρότοιχο και από ψηλά φωτογραφίζω. Γυρνάω στη Θεσσαλονίκη και μοιράζω τις φωτογραφίες σε όλες τις εφημερίδες πλην της “Μακεδονίας”. Την άλλη ημέρα με φωνάζει ο αείμνηστος Γιάννης Βελλίδης και είναι έξω φρενών. “Ποιος είσαι εσύ που μας κάνεις πόλεμο;” μου λέει. “Δεν σας κάνω πόλεμο, αλλά εδώ κι έναν χρόνο που σας έστελνα φωτογραφίες δεν βάλατε ούτε μία” του απαντώ. Τότε γυρνά και μου λέει. “Από σήμερα θα βγάζεις φωτογραφίες για εμάς”. Ετσι ξεκίνησα εκεί» έλεγε τότε στην εφημερίδα μας, που τον είχε επισκεφτεί στο σπίτι του, στην Παραλία της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου έζησε τα τελευταία χρόνια έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Χρύσα και τα δύο κορίτσια του.


Η ΕΡΤ

Ενδεικτική της αγάπης του για τη Θεσσαλονίκη είναι και η ιστορία με την τηλεοπτική εμφάνισή του στην ΕΡΤ το 1964. «”Η Θεσσαλονίκη είναι κακόγουστα φτιαγμένη από ανεύθυνους ανθρώπους, με σκοπό το κέρδος, χωρίς πρασιές”, ήταν τα λόγια μου σε μια εκπομπή της ΕΡΤ. Τότε με πιάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγριεμένος. “Τι είναι αυτά που λες! Εγώ πήρα τη Θεσσαλονίκη τουρκόπολη και την έφτιαξα πόλη, κι εσύ μου αραδιάζεις όλα αυτά”. Τελικά ο Καραμανλής με αγκαλιάζει και μου λέει με τη γνωστή σερραϊκή προφορά του. “Ξέρω, ξέρω ότι είσαι δικό μου παιδί”. Κι εγώ του απαντώ. “Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Δεν είμαι δικό σας παιδί αλλά του πατέρα μου”. Τότε ο Καραμανλής σκύβει, με αγκαλιάζει και με φιλάει».

Οσο για τον ανιψιό του ιδρυτή της Ν.Δ., είναι γνωστό σε όλους ότι τον πρόσεχε ιδιαίτερα. «Τον Γιάννη και τα μάτια σας» έλεγε συχνά ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου τον είχε αποκαλέσει κάποτε τύραννο. «Τον ζόριζα για να τον βγάλω κάποιες φωτογραφίες. Γυρνά λοιπόν ο Παπανδρέου και μου λέει: “Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη σημερινή δημοκρατία”».

Η φράση, για όσους ξέρουν την ιστορία του Κυριακίδη, είχε μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς είναι γνωστό ότι ο δαιμόνιος φωτορεπόρτερ έκανε τα πάντα για να βγάλει μια καλή φωτογραφία: ανέβαινε στη γνωστή του σκάλα, κρυβόταν σε τανκ (όπως έγινε για ένα «κλικ» στη συνάντηση Ντε Γκολ – Καραμανλή) ή φώναζε ακόμη και σε βασιλείς, όπως ο Κωνσταντίνος. «Τον κατέβασα κάτω από το άλογο για τον βγάλω μια καλή φωτογραφία» μας είχε πει τότε. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Πολιτικοί, εφοπλιστές και απίστευτες πλάκες

Δεκάδες είναι τα πρόσωπα που φωτογράφισε. Ξένοι ηγέτες, Ελληνες πολιτικοί, ηθοποιοί, ποιητές, εφοπλιστές, αλλά και απλοί άνθρωποι. Πολλές και οι πλάκες που του έστηνε η παρέα των φίλων του: από το ψεύτικο φύλλο της «Μακεδονίας» που τύπωσαν κάποιοι βάζοντας το νούμερο το λαχείου που είχε αγοράσει ο Κυριακίδης στη λίστα με τους τυχερούς αριθμούς της κλήρωσης, μέχρι μια βράβευση-μαϊμού που του ετοίμασε κάποιος άλλος σε ξενοδοχείο των Αθηνών και τελικά δεν έγινε. Μια παρέα, που από τις αφηγήσεις φέρνει στο μυαλό την ταινία «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» σε ελληνική έκδοση. Μέλη αυτής της παρέας ήταν και πολλοί δημοσιογράφοι, όπως οι αείμνηστοι Δημήτρης Γουσίδης και Παναγιώτης Σπύρου, αλλά και ο Νικόλαος Μέρτζος, ο Αντώνης Κούρτης, ο Σταύρος Τζίμας και άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, όπως ο Αντώνης Δούδος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα