«Δεν μας μένει τίποτα άλλο από τα μπλόκα»!

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Τη… μητέρα των μαχών φαίνεται ότι θα δώσουν οι αγρότες, οι οποίοι και χθες το βράδυ συνεδρίαζαν στα περισσότερα μπλόκα προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Από τη μία μεριά είναι οι αγρότες που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και θεωρούν ότι «πήγαν για μαλλί κι έφυγαν κουρεμένοι» και από την άλλη οι αγρότες που αναμένουν να δουν τον πρωθυπουργό, γνωρίζοντας όμως ότι δεν περιμένουν τίποτα. Ωστόσο πεποίθηση όλων είναι ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να μη χαθεί ένας μήνας κινητοποιήσεων.

«Θα συνεχίσουμε, γιατί αυτά που μας λένε μας στέλνουν ούτως ή άλλως στον δρόμο. Δηλαδή τι μας είπε; Δεν είναι για αύριο τα μέτρα, είναι για μεθαύριο, και μείωσε και το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Θα μείνουμε στους δρόμους. Τι άλλο μας μένει να κάνουμε;» είπε στη «δημοκρατία» το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Παναγής.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο μπλόκο των Μαλγάρων που έκλεισε από χθες το μεσημέρι και το οποίο έχει συντονιστεί με το μπλόκο της Νίκαιας που ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό μία μέρα μετά την προγραμματισμένη συνάντηση, πλην όμως το Μαξίμου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστή συνάντηση. «Συνεχίζουμε το κλείσιμο κι αν θέλει ο πρωθυπουργός, ας μας δει. Εμείς το έχουμε ζητήσει» είπε ο αγρότης Κώστας Ανεστίδης.
Το τελωνείο του Προμαχώνα «σφράγισε» για φορτηγά και νταλίκες σε πρώτη φάση, ενώ λίγη ώρα μετά Βούλγαροι αυτοκινητιστές έστησαν αντιμπλόκο επί του βουλγαρικού εδάφους. Σήμερα θα μεταβούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορα μπλόκα στο σημείο για να συζητηθούν οι κινητοποιήσεις.

Επ’αόριστον στην Εξοχή

Στο τελωνείο της Εξοχής αποφάσισαν τελικά επ’ αόριστον κλείσιμο από τις 10 χθες το βράδυ. Γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε και στο μπλόκο των Κερδυλλίων, που έχει αποκλείσει την Εγνατία οδό από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων. Οι περισσότεροι αγρότες ζητούσαν να σκληρύνει το μέτωπο και να κλείσουν και τις παρακαμπτηρίους.

Καμία κινητοποίηση δεν έγινε στα μπλόκα της αερογέφυρας Θέρμης, των «Πράσινων Φαναριών» και του αεροδρομίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να συντονιστούν με άλλα μπλόκα. Ιδια ήταν η εικόνα και στα μπλόκα της Χαλκιδικής, καθώς και στο μπλόκο του Δερβενίου. «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας, εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο συντονιστής του Δερβενίου Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

Στη Νίκαια περιμένουν μία απάντηση από το Μαξίμου

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντούν οι αγρότες στην κυβέρνηση, μετά το «ναυάγιο» στο οποίο οδηγήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων 39 μπλόκων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση απαντήσεις πάνω στα δικά μας αιτήματα, όχι επανάληψη των προτάσεων που δεν μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε τη γη μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης, αμέσως μετά την επιστροφή των τρακτέρ στην εθνική οδό, στο ύψος της κοιλάδας.
Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά επ’ αόριστον, ενώ οι αγρότες της περιοχής έκαναν πράξη την απειλή τους, κλείνοντας με 25 τρακτέρ και την εναλλακτική διαδρομή, στο ύψος της γέφυρας του Στομίου, στον Πηνειό. Οπως ανακοίνωσε η Τροχαία, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού στο Στόμιο, τα οχήματα θα εκτρέπονται στον κόμβο Κορινού και θα εισέρχονται στην εθνική οδό (ΠΑΘΕ) μέσω του ανισόπεδου κόμβου Γυρτώνης.

Σε… επιφυλακή βρίσκονται και οι αγρότες της Νίκαιας (που είναι σε ανοικτή γραμμή με 69 μπλόκα σε όλη τη χώρα), περιμένοντας την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Εχουμε παρουσιάσει πέντε αιτήματα, που είναι διαφορετικά από εκείνα που συζητήθηκαν τη Δευτέρα και εκφράζουν τους μικρομεσαίους αγρότες από όλη την Ελλάδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Βαγγέλης Μπούτας. Στα μπλόκα επέστρεψαν και οι αγρότες των Μικροθηβών, που έκλεισαν χθες το μεσημέρι τον εθνικό δρόμο και τις παρακαμπτήριες οδούς, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή, ενώ σκέφτονται να μπλοκάρουν, τις επόμενες ημέρες, και την παλιά εθνική οδό Βόλου – Αθήνας.

Απογοητευμένοι από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό εμφανίζονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου, που έκλεισαν ξανά τον δρόμο στα διόδια της Νεστάνης και τη γέφυρα του Ευρώτα, ενώ έχουν αποκλείσει και την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος του Ισθμού. «Για ακόμα μία φορά, τα αιτήματά μας προσέκρουσαν στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα Μνημόνια» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου.
Στην Κρήτη, ενεργό παραμένει το μπλόκο των Πραιτωρίων, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Οροπέδιο Λασιθίου παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στον κόμβο των Μαλίων.

Τρίκαλα: Επεισόδιο με βουλευτές

Αντιμέτωποι με την οργή των αγροτών βρέθηκαν χθες βράδυ ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Σκορίνης, που ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε κομματική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης. Δεκάδες εξαγριωμένοι αγρότες από μπλόκα της περιοχής έφθασαν με αστικό λεωφορείο στον χώρο της εκδήλωσης και προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το Ασφαλιστικό και τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ οι αγρότες παρέμειναν έξω από την αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

Απειλούν με αποκλεισμό ΔΟΥ λογιστές – φοροτεχνικοί

Και αποχή από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων

Στους δρόμους βγήκαν χθες οικονομολόγοι, λογιστές – φοροτεχνικοί και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών φορέων, που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό. Αντιπροσωπία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παραδίδοντας στοιχεία σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, οι λογιστές – φοροτεχνικοί προειδοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στις προτάσεις της, θα απέχουν από τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και θα «μπλοκάρουν» τις εισόδους των εφοριών, ακολουθώντας το παράδειγμα των αγροτών.

«Επαναφέραμε το θέμα της δημιουργίας ελεύθερων επαγγελματιών δύο ταχυτήτων, μέσω της διάκρισης που κάνει ο υπουργός Εργασίας, με τις εκπτώσεις μόνο σε τρεις κατηγορίες επιστημόνων, αφήνοντας έξω οικονομολόγους και λογιστές – φοροτεχνικούς» τόνισε, σε ανακοίνωσή του, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιστημονικών φορέων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ αύριο οι δικηγόροι έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Στο Ηράκλειο δεν θα ξαναπατήσεις!»

Γιουχάισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδη

«Μπλόκο» στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη, που ήταν καλεσμένος στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτη TV, έστησαν δεκάδες αγρότες του νομού, οι οποίοι εξοργίστηκαν με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του καναλιού. Αμέσως μετά, οι αγρότες, που συγκεντρώθηκαν έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό, τον υποδέχθηκαν με φωνές και ύβρεις. «Αν ψηφίσεις τα μέτρα, θα είσαι προδότης! Στο Ηράκλειο δεν θα ξαναπατήσεις!» φώναζαν, ενώ ο βουλευτής κοιτούσε αποσβολωμένος. Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργου Τζωρτζάκη και των ανθρώπων του τηλεοπτικού σταθμού για να λήξει το επεισόδιο, που είναι ενδεικτικό του «εκρηκτικού» κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών.


{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα