Ειδομένη: Κάθε ώρα 36 πρόσφυγες περνάνε στα Σκόπια

Με το σταγονόμετρο η ροή μόνο για Ιρακινούς και Σύρους! Πάνω από 3.000 οι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος

Κλειστή παρέμενε από νωρίς χθες το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων στο ύψος της Ειδομένης. Το προηγούμενο 24ωρο, οι Αρχές των Σκοπίων επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 860 μετανάστες και πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται περίπου 3.000 άνθρωποι και επιπλέον 300 έως χθες το απόγευμα ανέμεναν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου. Από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησε, εξάλλου, η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα λόγω των αγροτικών μπλόκων ή καθ’ οδόν σε όλη την εθνική οδό. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα είχε ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από τα Τρίκαλα, 23 από τη Λάρισα, 13 από τη Μαγνησία και 11 από τη Φθιώτιδα, με κατεύθυνση είτε την Ειδομένη είτε την Αθήνα.

Γενικά, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει ανεξέλεγκτη, καθώς ο μεγάλος όγκος μεταναστών και προσφύγων έχει εγκλωβιστεί στη χώρα μας, λόγω των «παιχνιδιών» των Σκοπίων στην Ειδομένη.

Στο κλειστό γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Τρίτης 131 πρόσφυγες από την περιοχή της Καλαμπάκας. Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών. Ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε πως δύο μικρά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία ή δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Παράλληλα, εγκλωβισμένα πούλμαν γεμάτα πρόσφυγες βρέθηκαν και στο μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη, με κατεύθυνση προς το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες παρέμειναν για πολλές ώρες στο σημείο, ενώ πραγματοποίησαν και καθιστική διαμαρτυρία, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς τους.

____

Θεσσαλονίκη: Κέντρο φιλοξενίας (και) το παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων θα μετατραπεί τελικά το κτίριο του πρώην 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εγκρίνοντας έτσι το αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Το 424 είναι ιδανικό για τη φιλοξενία των προσφύγων και, όπως με ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, έχει ήδη εγκριθεί. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, είναι ένας άδειος χώρος που σήμερα ο Στρατός τον χρησιμοποιεί ως αποθήκη για λίγα πράγματα και μπορεί γρήγορα να ετοιμαστεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Μπουτάρης.

Ο ίδιος, όπως είπε, θα επιμείνει και στη δημιουργία χώρου εντός του Λιμανιού, παρότι τα αρμόδια υπουργεία δεν ενέκριναν την Αποθήκη 9 που είχε προτείνει.

«Θα επιμείνω και για το λιμάνι και αφού δεν τους κάνει η αποθήκη 9 ας δούμε μια άλλη αποθήκη» είπε.

Εκτός όμως από το κτίριο του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας και στην έκταση των Λουτρών Θέρμης.

Τα ιδιόκτητα 600 στρέμματα των Λουτρών περιλαμβάνουν και κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ στις αντιδράσεις του Δήμου Θέρμης ότι υπάρχει κοντά σχολικό συγκρότημα ο κ. Μπουτάρης απαντά ότι «είναι μακριά το σχολείο και στην τελική μπορώ να δημιουργήσω το κέντρο από την άλλη πλευρά των 600 στρεμμάτων, που να είναι ακόμα πιο μακριά».

Φανή Χαρίση

____

Ο Ι. Μπουτάρης προτείνει σύσκεψη των δημάρχων

Εκτακτη σύγκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με την ΠΕΔ για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, δεν ξέρουμε εάν θα αρχίσουν να έρχονται καράβια προς τη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα δεν έρχονται καράβια,·αν έρθουν τι θα κάνουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι πρόσφυγες που από χθες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά «είναι άνθρωποι, δεν είναι φυλακισμένοι» και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την πόλη από τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, οι πρόσφυγες έχουν κάθε δικαίωμα να επισκεφτούν και την αγορά της πόλης και γενικά να πάνε όπου θέλουν.

«Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε το στρατόπεδο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και θα προχωρήσει η προώθηση των προσφύγων εκεί που πρέπει να προωθηθούν με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.


____

Με τα πόδια (!) 450 χιλιόμετρα έως τα σύνορα

Δεν έχει τέλος ο γολγοθάς για τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη Λαμία, όταν δόθηκε εντολή να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία που τους μετέφεραν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Περίπου 500 από αυτούς, αφού διανυκτέρευσαν σε πάρκινγκ στη Λαμία, φόρτωσαν νωρίς χθες το πρωί στην πλάτη τα σακίδια με τα πράγματά τους και ξεκίνησαν το επίπονο ταξίδι τους με τα πόδια (!), για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα και να φτάσουν στον προορισμό τους, την Ειδομένη.

Αλλοι, πάλι, χάθηκαν μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μέσα, καθώς η Αστυνομία δεν επέτρεπε να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με τα λεωφορεία.

Την ίδια ώρα στα Τέμπη ορισμένοι από τους πρόσφυγες, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονταν στα μπλόκα των αγροτών, αποφάσισαν να πάνε στα Σκόπια πεζοί κρατώντας στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

____

Μισθός έως 619 ευρώ στα hot spots

Θέσεις απασχόλησης για ανέργους ακόμα και σε hot spots προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Οι μηνιαίες αποδοχές που θα λαμβάνουν όσοι επιλεχθούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 619 ευρώ (όσοι είναι πάνω από 25 ετών) και τα 539,75 ευρώ (αν είναι κάτω των 25 ετών). Τα ποσά αυτά αφορούν όσους τοποθετηθούν για να εργάζονται τα βράδια στα hot spots, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να απουσιάζουν έως δύο ημέρες τον μήνα και έως 12 μέρες με αναρρωτική άδεια, χωρίς να υφίστανται περικοπή αποδοχών. Επίσης, προβλέπονται άδειες και μειωμένα ωράρια:

Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω επαπειλούμενης κύησης, κύησης και λοχείας, η απασχόληση αναστέλλεται κατά τη διάρκεια απουσίας και παρατείνεται η δυνατότητα παραμονής στο πρόγραμμα έως 10 μήνες.

Για ΑμεΑ ή όσους έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και πάνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω ή έχουν σύζυγο με αναπηρία 80% και πάνω, τον/την οποίο/α συντηρούν, έχουν δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα την ημέρα.

Οι γονείς δικαιούνται είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά μία ώρα την ημέρα και μέχρι το τέκνο να φτάσει στην ηλικία των 30 μηνών.

____

«Κατάληψη» από Αφγανούς στην πλατεία Βικτωρίας!

Οι σκηνές του περασμένου καλοκαιριού, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατακλύζουν την πλατεία Βικτωρίας, επαναλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες, μετατρέποντας και πάλι ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας σε καταυλισμό. Οι πρόσφυγες, που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, έχουν κατασκηνώσει στο πλακόστρωτο και στα παγκάκια, όπου απλώνουν κουβέρτες, στήνουν αυτοσχέδια παραπήγματα, ξαπλώνουν σε χαρτόκουτα και χρησιμοποιούν τους υπνόσακους για να προστατευθούν το βράδυ από το κρύο.

Εθελοντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις προσέφεραν τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους Αφγανούς πρόσφυγες (ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά), οι οποίοι μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα βρίσκονται στον αέρα.

____

Εφτασαν χθες οι πρώτοι 1.600 στα Διαβατά!

Περίπου 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν χθες τις πύλες του κέντρου φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά.

Από χθες τα ξημερώματα άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από την Κοζάνη, τα Τρίκαλα και την εθνική οδό όπου είχαν εγκλωβιστεί λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στο σημείο είχε σπεύσει ήδη ισχυρή αστυνομική δύναμη με διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να φυλαχτεί ο χώρος και να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με κατοίκους, οι οποίοι, όμως, χθες δεν πλησίασαν στο κέντρο.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, «ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ειδομένη, εφόσον θα υπάρχει άνοιγμα των συνόρων από τα Σκόπια, θα φεύγουν οι άνθρωποι από εδώ».

Εξήγησε ότι «η διαδικασία της καταγραφής διενεργείται συστηματικά και παράλληλα κάποιος ιατρικός έλεγχος για όσους έχουν ανάγκη, ενώ την όλη ευθύνη για συσσίτιο και γενικά τη διαχείριση της φιλοξενίας την έχει ο Ελληνικός Στρατός». Εξήρε, επίσης, τη συνδρομή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, έχει εγκατασταθεί με δικές της σκηνές και υποδομές, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του κέντρου σε μια περιοχή που ήδη είναι γκέτο αυξάνει την ανασφάλεια των κατοίκων.

Διαβάστε τη συνέχεια 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε.;
► Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών

 

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα