Επιτέλους Οσκαρ για τον Ντι Κάπριο

Τα κατάφερε ο ηθοποιός με την «Επιστροφή», που πήρε βραβεία Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας! Ελληνικές νίκες με «Mad Μax» και «Stutterer»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ακριβώς 22 χρόνια από την πρώτη φορά που προτάθηκε για Οσκαρ και έπειτα από συνολικά έξι υποψηφιότητες, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κατάφερε να αποκτήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Ο 41χρονος ηθοποιός ήταν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της 88ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, σε μια βραδιά που χρωματίστηκε με δυνατά πολιτικά μηνύματα αλλά και με ελληνικές παρουσίες! Και αυτό τόσο γιατί το «Mad Max – Ο δρόμος της οργής» του Ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ κατέκτησε έξι Οσκαρ σε τεχνικές κατηγορίες όσο και για τη διάκριση του επίσης Ελληνοαυστραλού Μιχάλη Παλαιοδήμου, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του φιλμ «Stutterer» απέσπασαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Μάλιστα, ο Παλαιοδήμος, ο οποίος είναι διευθυντής φωτογραφίας και ζει στο Λονδίνο, ανέβηκε στο βάθρο μαζί με τους άλλους δύο συνδημιουργούς της ταινίας, για να παραλάβει το βραβείο!

Ολοι όρθιοι

Το πρόσωπο, ωστόσο που είχε την τιμητική του στην προχθεσινή τελετή ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Η επιστροφή» Λεονάρντο ντι Κάπριο, που κατέκτησε το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Στο άκουσμα του ονόματός του όλοι οι θεατές του Dolby Theatre σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τον χειροκροτούν, ενώ η κολλητή φίλη του και συμπρωταγωνίστρια του στον «Τιτανικό» Κέιτ Γουίνσλετ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Στον μακροσκελή ευχαριστήριο λόγο του (ήταν ο μοναδικός νικητής ο οποίος όχι μόνο ξεπέρασε κατά πολύ τον χρόνο που του αναλογούσε αλλά και δεν του έγινε καμία διακοπή) ο Ντι Κάπριο δεν δίστασε να μιλήσει για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ζητήματα που τα τελευταία χρόνια τον απασχολούν πολύ. «Σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το απίστευτο βραβείο σήμερα. Ας μην παίρνουμε αυτόν τον πλανήτη ως δεδομένο. Δεν παίρνω αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ως δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο συνεργάτης του στην «Επιστροφή» Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου απέσπασε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας (δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά το «Birdman»), ενώ στην ίδια ταινία δόθηκε και το Οσκαρ Φωτογραφίας.
Το «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» του Ελληνοαυστραλού Τζορτζ Μίλερ, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θερόν, απέσπασε τα περισσότερα Οσκαρ της διοργάνωσης (έξι στον αριθμό), ανάμεσα σε αυτά και εκείνα των Κοστουμιών και Οπτικών Εφέ.
Η έκπληξη της βραδιάς, ωστόσο, ήταν η βράβευση του φιλμ «Spotlight: Ολα στο φως», το οποίο κατέκτησε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, παρόλο που φαβορί θεωρούνταν η «Επιστροφή». Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κίτον, Μαρκ Ράφαλο και Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και θέμα την πραγματική ιστορία μιας ομάδας δημοσιογράφων που ξεσκέπασε ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα παιδικής κακοποίησης με πρωταγωνιστές ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, απέσπασε και το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε, ως αναμενόταν, στην ηθοποιό Μπρι Λαρσον για την ερμηνεία της στη δραματική ταινία «Το δωμάτιο», ενώ το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην Αλίσια Βικάντερ για το φιλμ «Το κορίτσι από τη Δανία».
Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Κρις Ροκ, ο οποίος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα που μονοπώλησε τη φετινή διοργάνωση, την έλλειψη έγχρωμων υποψηφίων στις κατηγορίες. Με λόγο αστείο και συνάμα αιχμηρό, κατάφερε να περάσει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οσκαρ Μουσικής δόθηκε στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη Ενιο Μορικόνε για το φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο «Οι μισητοί οκτώ».

Γύρισαν την πλάτη»στον Σταλόνε

Ανατροπή έγινε και στο βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο τελικά δεν πήρε ο Σιλβέστερ Σταλόνε (όπως όλοι πίστευαν) για την ερμηνεία στην ταινία «Creed», ένα φιλμ όπου ο Σταλόνε ενσάρκωσε τον εμβληματικό ήρωα που τον καθιέρωσε: τον Ρόκι Μπαλμπόα. Το Οσκαρ τελικά δόθηκε στον ηθοποιό Μαρκ Ράιλανς για τη «Γέφυρα των κατασκόπων», ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξή του, αφού ήταν πεπεισμένος ότι το βραβείο θα έπαιρνε ο θρυλικός «Ρόκι»! Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, Σταλόνε αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα