«Απόβαση» των Τούρκων στη Συρία;

Ο Ερντογάν στέλνει τεθωρακισμένα στα σύνορα, ανενόχλητος, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ «κατηγορεί» τη Ρωσία

Την ώρα που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η συριακή αντιπολίτευση κατηγορούσαν τη Ρωσία για παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία -με τον γ.γ. του ΟΗΕ να υποστηρίζει επίσης ότι εξετάζονται μεμονωμένα περιστατικά που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία- και δήλωναν ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV μετέδιδε πραγματικές εικόνες από την ενίσχυση των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα με τη Συρία.

Τουλάχιστον επτά τεθωρακισμένα παρατάχθηκαν στα σύνορα μπροστά στις κάμερες, οι οποίες κατέγραψαν επίσης κομβόι που μετέφεραν αυτόματα πυροβόλα, οβίδες και ποσότητες πυρομαχικών, ενώ Κούρδοι κάτοικοι της περιοχής (από την πλευρά των συριακών συνόρων) μαρτυρούσαν στο ρωσικό δίκτυο ότι οι Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών αλλά και αμάχων, την ώρα που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από την περιοχή από τα πυρά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, το πρώτο βράδυ της εκεχειρίας τουλάχιστον 200 μαχητές του ISIS εισήλθαν από τα τουρκικά σύνορα σε συριακό έδαφος. Οι μαρτυρίες αυτές συγκρούονται με την τουρκική προπαγάνδα (μεταδόθηκε χθες από το πρακτορείο Dogan και το δίκτυο NTV), σύμφωνα με την οποία το τουρκικό πυροβολικό πλήττει στόχους των τζιχαντιστών.

Επέμβαση

Η Ρωσία χθες προειδοποίησε ότι μια ένοπλη επέμβαση της Αγκυρας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα. Και είναι γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση κάθε άλλο παρά βοηθά τη διατήρηση της, ούτως ή άλλως, εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, όμως η Τουρκία προαναγγέλλει μέρες τώρα την αποστασιοποίησή της από τη σχετική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Προ ημερών ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί την εκεχειρία δεσμευτική, εάν απειληθεί η τουρκική ασφάλεια, και χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε με νόημα ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία καλύπτει μόνο το ένα τρίτο της χώρας.

Ομως, το ΝΑΤΟ, δείχνοντας αδυναμία να θέσει υπό έλεγχο τον σύμμαχο Ερντογάν, έσπευσε να κάνει παρατηρήσεις στη Ρωσία, με τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι η συμμαχία ανησυχεί για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας με χερσαία στρατεύματα, ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο και αεροπορικές δυνάμεις».

Χαλέπι: «Στοπ» στους τζιχαντιστές

Η 7η Μαρτίου απέχει μόλις 10 ημέρες από την έναρξη της εκεχειρίας -που τηρείται πλημμελώς-, όμως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προγραμματίσει για τότε να συγκαλέσουν εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Εως αυτή την ημερομηνία ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι θα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια σε 150.000 Σύρους σε πολιορκούμενες περιοχές. Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό προκάλεσε χθες έκτακτη σύγκληση των επιτηρητριών της συμφωνίας δυνάμεων για το θέμα των παραβιάσεων, επικαλούμενος «πληροφορίες» για συνέχιση των βομβαρδισμών σε περιοχές που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, η οποία με τη σειρά της κατηγορεί τον στρατό του Ασαντ για πλήρη ακύρωση της εκεχειρίας. Ουδείς εκ των «κατηγόρων» επεσήμανε ότι χθες οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απέκοψαν τους τζιχαντιστές από στρατηγικό πέρασμα προς το Χαλέπι, ανακατέλαβαν πόλεις «κλειδιά» στην περιφέρεια και αποναρκοθετούν τα εδάφη αυτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα