Τραγωδίες στη… νοηματική

Η Σ. Ρομπόλη που δάκρυσε στον αέρα του Alpha μιλάει για τα δύσκολα θέματα

Το αυθόρμητο ξέσπασμα της Σοφίας Ρομπόλη στον αέρα του δελτίου ειδήσεων του Alpha πριν από μερικές μέρες λειτούργησε ως αφορμή για συζητήσεις και σχόλια. Κάποιοι τηλεθεατές συγκινήθηκαν βλέποντας τη διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας να λυγίζει και να ξεσπά σε δάκρυα την ώρα που περιέγραφε, με τις κινήσεις των χεριών της, τον γολγοθά των προσφυγόπουλων. Δεν έλειψαν, ωστόσο, κι εκείνοι που την κατηγόρησαν για υπερβολή.

«Πραγματικά δεν είμαι εγώ η είδηση. “Η διερμηνέας που δάκρυσε”. Στο διπλανό παράθυρο είναι η είδηση, με τα παιδιά που σέρνονται στους δρόμους μέσα στο κρύο, χωρίς γάλα και νερό εν έτει 2016! Παρουσιάζω 18 χρόνια το νοηματικό δελτίο στον Alpha και έχω περιγράψει σε 30.000 Ελληνες με προβλήματα ακοής -αν και δεν υπάρχει επίσημη απογραφή από το κράτος- πολύ άσχημα γεγονότα, όπως πολέμους και φυσικές καταστροφές. Αλλά, όταν είδα το παιδάκι να σέρνει αποκαμωμένο τον σάκο του, στο οποίο είχε μέσα όλες τις μυρωδιές από το σπίτι του στη Δαμασκό, από την πατρίδα του, μπορεί ένα παιχνίδι, μια κουβέρτα, τα ρούχα στο συρτάρι του, λύγισα» λέει στη «δημοκρατία» η Σοφία Ρομπόλη, της οποίας η δυναμική προσωπικότητα γίνεται αμέσως αντιληπτή.

«Ολιγόψυχοι»

«Κάποιοι δεν άντεξαν που με είδαν να κλαίω. Λοιπόν, εγώ δεν θέλω ολιγόψυχους τηλεθεατές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ζωή. Ποιος είπε ότι ο βίος μας θα είναι ανθόσπαρτος και χαρούμενος για πάντα; Μας έχει υπογράψει κανείς πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, αρτιμέλειας, εργασίας; Είμαστε όλοι μας δυνάμει πρόσφυγες, μετανάστες, χωρίς πιστοποιητικά για οικονομική εξασφάλιση, για προσωπική ευτυχία ή, περισσότερο, για αιώνια υγεία. Οταν είδα τον παππού από τη Συρία να έχει στους ώμους του τον εγγονό του κι εκείνος να χτυπά παλαμάκια, ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας τραβούσε για τα σύνορα φανερά εξαντλημένος, πώς να μη φύγουν δάκρυα από τα μάτια μου; Μπορεί να στενοχώρησα κάποιους, αλλά δεν είμαι ρομπότ, όταν ξέρω ότι το βλέμμα αυτού του παιδιού έχει δει διαμελισμένα πτώματα και η ακοή του έχει καταγράψει βομβαρδισμούς. Και, όχι, δεν έχω δικά μου παιδιά, αλλά όλα τα παιδιά του κόσμου είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και η αθωότητα. Ντρέπομαι γι’ αυτή την Ευρώπη που θα κρατήσει τα πιο δυνατά άτομα για εργατικό προσωπικό και τα άλλα θα τα “βουλιάξει”» αναφέρει.

Ψυχολογία

Η διερμηνέας, η οποία έχει σπουδάσει Ψυχολογία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο των κωφών μέσω της ψυχοθεραπείας. Γι’ αυτό και αφιέρωσε έξι χρόνια για να μάθει τη νοηματική γλώσσα μέσω του Ιδρύματος Κωφών, ενώ είναι σε καθημερινή επαφή με τους συλλόγους τους, καθώς η γλώσσα τους εξελίσσεται με νέες λέξεις της επικαιρότητας.

«Μπορεί να μην το πιστέψετε, αλλά ένα από τα πιο παράξενα περιστατικά που έπρεπε να περιγράψω ήταν η κηδεία του Παντελή Παντελίδη. Για τους κωφούς που δεν ακούν μουσική ή τραγούδια δεν ήταν κατανοητό γιατί ένας καλλιτέχνης έγινε τόσο αγαπητός και στην κηδεία του πήγαν χιλιάδες άτομα. Αυτό που έκανα, λοιπόν, ήταν να τους μεταφέρω τους στίχους των τραγουδιών τους. Να “νιώσουν” πως αυτό το 32χρονο λαϊκό παιδί έγραφε με μαεστρία για τον ερωτικό πόνο, την απόρριψη, την αγάπη, το πάθος και έτσι να καταλάβουν τη λαοθάλασσα στην κηδεία του» εξηγεί η Σοφία και συνεχίζει:

«Η περιγραφή τραγικών γεγονότων, όπως η δολοφονία του τραγουδιστή Παναγιώτη Φύσσα, με τη μάνα και τον πατέρα του να μιλάνε για το παιδί τους, ήταν μια συνταρακτική στιγμή. Επρεπε να περιγράψω στους κωφούς τη χροιά της φωνής των γονέων που έτρεμε».

«Η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο»

Η Σοφία νιώθει υπερήφανη για τον σταθμό που εργάζεται, καθώς είναι ο μοναδικός σταθμός που περιγράφει νοηματικά όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καθώς και τέσσερις εκπομπές στο web tv, τις «Αυτοψία», «360ο», «60′ Ελλάδα», «Πάμε πακέτο», εκτός από το καθιερωμένο πεντάλεπτο νοηματικό δελτίο. «Οι ειδήσεις στη νοηματική ήταν μια πρωτοβουλία του Σταμάτη Μαλέλη το 1997, η οποία το 2014 ενισχύθηκε με την αποφασιστικότητα που έδειξε ο διευθυντής ειδήσεων του Alpha Βασίλης Παπαδρόσος. Ξέρετε τι είναι για τα κωφά άτομα η επαφή τους με τον έξω κόσμο μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων; Δεν είναι μόνο επικοινωνία αλλά και γνώση» υποστηρίζει η διερμηνέας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα