Στον λάκκο με τις… ύαινες!

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα! Η κυβέρνηση ελπίζει στη βοήθεια του Σόιμπλε!!! Το ΔΝΤ θυμήθηκε (τώρα) την ανακεφαλαιοποίηση

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα αλλά και το ύψος του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα την τριετία 2016-2018, θα κριθούν στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στη βοήθεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα με το ΔΝΤ, που θα επιτρέψει την επανέναρξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, ίσως και μέσα στην εβδομάδα.
Η σημερινή είναι η τελευταία σύνοδος του Eurogroup έως τις 22 Απριλίου, καθώς μεσολαβεί το καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου), που έχει τεθεί ως (πρώτο) ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης (με δεύτερο το ορθόδοξο Πάσχα, που εορτάζεται φέτος την 1η Μαΐου).

Παρά τις προσπάθειες αξιωματούχων του ΔΝΤ και των Βρυξελλών να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών, η απόσταση που χωρίζει το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών μας και το Ταμείο είναι πολύ μεγάλη. Το ΔΝΤ προτάσσει τις εκτιμήσεις του Π. Τόμσεν για δημοσιονομικό κενό 4%-5% του ΑΕΠ (7,2-9 δισ. ευρώ), ενώ οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να περάσουν μια συμβιβαστική φόρμουλα, που τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό γύρω στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η κόντρα της Ευρώπης με το ΔΝΤ έχει πολλά μέτωπα. Το κεντρικό μήνυμα του Ταμείου είναι ή η Ελλάδα να κάνει νέες περικοπές, ιδίως στο Ασφαλιστικό, ή οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η Νάντια Βελκουλέσκου αναμένεται να επαναφέρει εκ μέρους του ΔΝΤ το θέμα της «επάρκειας» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να γίνει με την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από το δάνειο του ESM (δηλαδή τα 25 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς η πληγή των «κόκκινων» δανείων.

Ενας από τους πιθανούς τρόπους άρσης του αδιεξόδου είναι μέσω του «τεμαχισμού» της αξιολόγησης και, συνεπώς, και της εκκρεμούς δανειακής δόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε μικρότερα κομμάτια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να σηκώσει το πολιτικό κόστος επώδυνων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, για να λάβει εν τέλει μόνο μια μικρή δόση, που θα καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Βόμβα» οι αντισυνταγματικές περικοπές

Υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως το ποσό που οφείλει η Πολιτεία σε περισσότερους από 1.700.000 συνταξιούχους και το οποίο προέρχεται από τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα έτη στις συντάξεις αλλά κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Πρόκειται για μια «βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, για την οποία το υπουργείο Εργασίας δεν έχει βρει λύση, όσο και αν το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς», που συμπεριλήφθηκε στο αρχικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, στοχεύει σε κάτι τέτοιο, αλλά προσκρούει στη διαφωνία των δανειστών. Την ίδια στιγμή, οι νέες προσφυγές συνταξιούχων, κατά προγενέστερων περικοπών, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που έχουν λάβει τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφορούν:

  • Τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ίσχυσαν από την 1η Αυγούστου του 2012.
  • Την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.
  • Την επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ανώτατα δικαστήρια διέταξαν τόσο την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων από τον Ιούλιο του 2012 όσο και την καταβολή των αναδρομικών.
Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση είχαν κρούσει οι ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε βάρος των ήδη συνταξιούχων και παράλληλα καταδεικνύοντας τις ενδεχόμενες νομικές παρενέργειες.

Γ. Κατρούγκαλος: Δύο τα «αγκάθια»

Παραμένουν τα δύο μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, τα οποία είναι η εθνική σύνταξη και το ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτή η τοποθέτηση προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρουγκαλο, ο οποίος, πάντως με χθεσινές δηλώσεις του εκτίμησε ότι θα καταστεί παρ’ όλ’ αυτά δυνατό οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Μάλιστα, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι είναι εφικτό να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, για να ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η βασική «κόκκινη γραμμή» διατηρείται από την ελληνική πλευρά και εστιάζεται στο να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Θα καταργήσει τον ειδικό φόρο στο κρασί λέει ο Μητσοτάκης!

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίχως όμως να μιλήσει για τα (απαραίτητα) ισοδύναμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Σάββατο την Ετήσια Εκθεση Κρασιού Οινόραμα 2016, όπου τόνισε ότι «αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί». Παράλληλα, έκανε λόγο για έναν φόρο, «ο οποίος επιβλήθηκε χωρίς καμία λογική και δεν αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος», καθώς και ότι «το μόνο που κάνει είναι να επιβαρύνει τους Ελληνες παραγωγούς με μια υπέρμετρη γραφειοκρατία».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα