Ο θρίαμβος του Σπύρου!

Ελεύθερος πλέον ο αστυνομικός που φυλακίστηκε στο Μπουρούντι

Με τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, τον Ελληνα υπήκοο που συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Μπουρούντι επειδή ως αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας αρνήθηκε να ανοίξει πυρ κατά άμαχων διαδηλωτών, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Νιώθω πάρα πολύ τυχερός που από τη χώρα των φυλακών του Μπουρούντι βρίσκομαι στην Αθήνα, όπου είχα ανθρώπους που μου έδειξαν αγάπη και συμπαράσταση» δήλωσε συγκινημένος ο Ελληνας αξιωματικός, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι κινητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη με τη δραματική κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε μέσα από το κελί του.

«Εστω και ένας άνθρωπος ελεύθερος είναι επιτυχία για το υπουργείο Εξωτερικών» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επισήμανε ότι ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα «πλήρωσε το τίμημα για την αντίστασή του στις εντολές του καθεστώτος» αλλά σήμερα βρίσκεται ελεύθερος. Ο Ελληνας υπήκοος, με καταγωγή από το Μπουρούντι, ο οποίος βαπτίστηκε χριστιανός και πήρε το όνομα Σπύρος (τον έλεγαν Ρίτσαρντ), υπηρετούσε ως αντισυνταγματάρχης στην αστυνομία της αφρικανικής χώρας. Στις 27 Ιουνίου του 2015 συνελήφθη από τους πραιτοριανούς της προεδρικής φρουράς με την ανυπόστατη κατηγορία της «απόπειρας εκτροπής του πολιτεύματος».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αλέξη Αναγνωστάκη, η δίωξη του Σπύρου είχε πολιτική χροιά και ήταν αποτέλεσμα της άρνησής του να καταστείλει με τη βία διαδηλώσεις κατά του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα. Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού τεσσάρων ετών. Η περιπέτεια του Σπύρου, ο οποίος κινδύνευε με εξοντωτική ποινή φυλάκισης, έληξε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα