«Αγιοι» πάνε στο ΣτΕ κατά του συμφώνου συμβίωσης!

Οι Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων, Γόρτυνος, ιερομόναχοι, δικηγόροι και πολίτες ζητούν την ακύρωση του

Δεν παραδίδουν τα «όπλα» οι μητροπολίτες και συνεχίζουν τη «μάχη» κατά της θεσμοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας! Συγκεκριμένα, οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος και οι μητροπολίτες τους Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μία μοναχή, δύο δικηγόροι, 21 πολίτες και η Εστία Πατερικών Μελετών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικα ο νόμος 4356/2015, ως προς το σκέλος που επέκτεινε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η προσφυγή

Αφορμή για την κατάθεση της προσφυγής στάθηκε η έκδοση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα ληξιαρχεία των συμφώνων συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και η τήρηση των σχετικών βιβλίων. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως η καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης προσβάλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε άλλο παρά απεριόριστος είναι, αλλά υπόκειται στην υποχρέωση του σεβασμού των χρηστών ηθών. Παράλληλα, οι μητροπολίτες επισημαίνουν πως «ως “χρηστά ήθη” νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο».

Την ίδια στιγμή, τονίζουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων τα οποία ανήκουν στο ίδιο φύλο ούτε τη νομική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι προσφεύγοντες στο τι σηματοδοτεί, λόγω των επίμαχων διατάξεων, η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης για τον μέσο γονέα. Οπως υποστηρίζουν, ισοδυναμεί «με έναν ιδιότυπο καταναγκαστικό, κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων εξ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα