Στον «αέρα» η ηγεσία της ΡΑΕ

Μη νόμιμος (!) ο διορισμός προέδρου και αντιπροέδρου. Το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα, παρά τη θύελλα

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη νομιμότητα διορισμού του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ενώ η σημερινή ηγεσία επιμένει πως τοποθετήθηκαν νομίμως. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ζητεί την παρέμβασή του, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει ως παράνομο τον διορισμό του προεδρείου της ΡΑΕ, καθώς «επί προεδρίας της κ. Κωνσταντοπούλου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι η μοναδική που μπορεί να εγκρίνει την τοποθέτηση προέδρων και αντιπροέδρων στις Ρυθμιστικές Αρχές, δεν ενέκρινε την τοποθέτηση προέδρου και αντιπροέδρου, γιατί από τα μέλη της μόνο τα εννέα ψήφισαν υπέρ».

Κίνδυνος για αποφάσεις

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου επιμένει στη νομιμότητα του διορισμού, χωρίς στη χθεσινή ανακοίνωση να αναφέρεται στη γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΡΑΕ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως «η Πράξη 16 του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία διορίστηκαν στις 23.6.2015 στις αντίστοιχες θέσεις ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, είναι απολύτως νόμιμη, ουδέποτε προσεβλήθη στα αρμόδια δικαστήρια από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ενώ από καμία πολιτική δύναμη δεν αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τη

Ολως περιέργως, οκτώ (8) ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ανακάλυψαν κάποιοι την υποτιθέμενη παρανομία, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής, και φτάνουν στο σημείο να μιλούν για ζήτημα νομιμότητας όλων των πράξεων της ΡΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της».

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως παραμένει ο κίνδυνος να προσβληθούν στα δικαστήρια οι αποφάσεις της σημερινής διοίκησης της ΡΑΕ, με οδυνηρές συνέπειες για την αγορά ενέργειας. Ομως στο υπουργείο επιμένουν πως «οκτώ μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ (ΥΟΔΔ 447/23.6.2015) η διοικητική πράξη διορισμού του προέδρου και Α’ αντιπροέδρου της ΡΑΕ έχει καταστεί οριστικά και αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα