Σφραγισμένα τα σύνορα στον βάλτο της Ειδομένης!

Ελάχιστοι πρόσφυγες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την περιοχή παρότι (πλέον) δεν περνά κανείς

Ερμητικά κλειστή παρέμεινε χθες για τρίτη ημέρα η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων. Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα λασπόνερα και στο κρύο. Χιλιάδες παιδιά υποφέρουν υπό αντίξοες συνθήκες, την ώρα που οι εθελοντές δίνουν μάχη για να προσφέρουν το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η βροχή συνέχιζε να πέφτει και χθες ασταμάτητα στην Ειδομένη, μετατρέποντας την περιοχή σε απέραντο βαλτότοπο. Πάντως, η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, που συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στο σημείο. Παρότι γνωρίζουν ότι η ροή έχει σταματήσει και τα σύνορα έχουν πλέον κλείσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή», σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος στα Σκόπια.

Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Προχθές επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και χθες επιπλέον 100, πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων της Ειδομένης σε νέα κέντρα φιλοξενίας μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους τις επόμενες ημέρες.

Οπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

«Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» διαβεβαίωσε χθες κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.
Επιπλέον, χθες συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου. Η επιτροπή εξέτασε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των αναγκών εμβολιασμού των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των προσφυγόπουλων για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και πολιομυελίτιδα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των ενηλίκων κατά προτεραιότητα για τα παραπάνω νοσήματα καθώς και των νεογνών για φυματίωση.

Κέντρα φιλοξενίας και παιδικές κατασκηνώσεις

Οι παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Εργασίας θα μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έως τουλάχιστον τις 15 Ιουνίου. Την εξαγγελία για την προσωρινή μετατροπή τους έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει τους συγκεκριμένους χώρους έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν και πάλι για τη φιλοξενία παιδιών.
Πρόκειται για 30 κατασκηνώσεις πανελλαδικά, από τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, λειτουργούν οι 15. Σε επόμενη φάση αναμένεται να εξεταστούν και οι κατασκηνώσεις των τραπεζών, ενώ ανεξάρτητη θεωρείται η κουβέντα για τυχόν αξιοποίηση και των κατασκηνώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΑΑΥ).
Οι παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου Εργασίας στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στους Φιλιππαίους Γρεβενών, στην Καλλιθέα Δράμας, στη Νέα Πέραμο Καβάλας, στον Ποταμιά Θάσου, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και στη Χρυσοπηγή Σερρών. Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλές κατασκηνώσεις όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά είναι και επικίνδυνες!

Αθλιότητα Τουσκ: Απόφαση των «28» το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου

Ερμητικά κλειστός παραμένει ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος», με τις χώρες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πέρασμα, λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, να επιμένουν να αδιαφορούν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και ταυτόχρονα να υιοθετούν το «blame game» ως επίσημη πολιτική τακτική τους. Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πάντως, το κλείσιμο του διαδρόμου δεν είναι αποτέλεσμα μονομερών δράσεων. «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» ανέφερε σε tweet του ο Τουσκ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά ότι επρόκειτο για κοινή απόφαση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ!

Ενώ λοιπόν στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής δεν είχε συμπεριληφθεί η φράση «ο Βαλκανικός Διάδρομος έκλεισε» εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας, ήδη από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι Αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, «εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις και για ανθρωπιστικούς λόγους». Και η Σερβία όμως, που χθες έσπευσε να κατηγορήσει ως «μονομερή» την απόφαση της Λιουμπλιάνας, προέβη στην ίδια κίνηση. Βορειότερα κι ενώ και στην ΠΓΔΜ παρέμενε χθες κλειστό για τρίτη ημέρα το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας γνωστοποιούσε την πρόθεση της Βουδαπέστης για την αποστολή αστυνομικών και στρατιωτικών ενισχύσεων στα σύνορά της για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Γ.Τ.

Και Αφγανός πρώην υπουργός μετανάστης

Πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο Αφγανιστάν. Σήμερα, δεν είναι παρά ένας από τους 3.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά και περιμένουν με αγωνία να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ο 55χρονος πρώην αναπληρωτής υπουργός Θρησκευμάτων του Αφγανιστάν Σαγέντ Αχμάντ Τζαμάλ Μομπάρεζ, που φυλακίστηκε στο παρελθόν για υπόθεση διαφθοράς, έφτασε πριν από τρεις ημέρες στο κτίριο της πύλης Ε1, μαζί με συγγενείς και τον μόλις 8 μηνών γιο του, και κοιμάται στο πάτωμα, σε μια βρόμικη κουβέρτα.
«Εχω δεχτεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και το ISIS. Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να προστατευτούν από τον κίνδυνο», όπως δικαιολόγησε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα του, μιλώντας στους «Irish Times». Η… περιπλάνησή του ξεκίνησε πριν από έναν μήνα. Πέρασε με αεροπλάνο στο Ιράν, περπάτησε 31 ώρες έως την Τουρκία, μαζί με 14 μέλη της οικογένειάς του, και μπήκε σε μια λέμβο με προορισμό τη Χίο. «Στο Ιράν, η αστυνομία μάς πυροβόλησε και κλέφτες άρπαξαν τα χρήματά μας. Η σύζυγός μου, οι δύο κόρες και ο γιος μου χάθηκαν πάνω στην αναταραχή» είπε ο ίδιος, ο οποίος επιθυμεί να εντοπίσει την οικογένειά του και να συνεχίσει τη ζωή του στη Γερμανία.

Βαφτίζονται χριστιανοί στη Γερμανία για άσυλο

Κάποτε αλλαξοπιστούσαν για να επιβιώσουν, και σήμερα, όπως φαίνεται, κάνουν το ίδιο, τρόπον τινά, για τον ίδιο σκοπό. Οπως έγινε γνωστό, εκατοντάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο από τη Γερμανία έχουν βαπτιστεί χριστιανοί στο Βερολίνο και το Αμβούργο, τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τον πάστορα Αλβέρτο Μπαμπαγιάν της Κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Βερολίνου, αρκετοί νεοφώτιστοι δηλώνουν απογοητευμένοι από το Ισλάμ. Ομως, για πολλούς άλλους φαίνεται πως αυτός είναι ο δρόμος για να λάβουν πιο γρήγορα άσυλο. Διότι μπορούν πλέον να επικαλεστούν πως κινδυνεύουν στην πατρίδα τους με ποινική δίωξη ή ακόμη και με θάνατο, επειδή ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Μάλιστα, οι Γερμανοί ιερωμένοι καλούνται να καταθέσουν ακόμη και στην επιτροπή που εξετάζει το αίτημα ασύλου και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το αν οι νεοφώτιστοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ενορίας. Για τον πατέρα Μπαμπαγιάν, πάντως, αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει, καθώς «εν τέλει, πρόκειται για θέματα που αφορούν την ψυχή του ανθρώπου και, ως τέτοια, δεν πρέπει να εξετάζονται διοικητικά».

Ελληνες αστυνομικοί έδωσαν το φαγητό τους 

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες εθελοντών, παρατηρητών και γιατρών από το μέτωπο της Ειδομένης, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι ζώντας υπό άθλιες συνθήκες. Η καταγραφή που ξεχώρισε χθες προέρχεται από τον Μπαμπάρ Μπάλοχ, εκπρόσωπο Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο οποίος βρέθηκε στην παραμεθόριο για να αποκτήσει ιδία εικόνα. Σε ανάρτηση που ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, το στέλεχος της Υπατης Αρμοστείας περιγράφει μια σκηνή, στην οποία «πρωταγωνίστησαν» Ελληνες αστυνομικοί. Αν και στα όριά τους και οι ίδιοι από τις μαρτυρικές εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά, προσέφεραν το φαγητό τους σε προσφυγόπουλα. Στην ανάρτησή του ο Μπαμπάρ Μπάλοχ συγκεκριμένα αναφέρει: «Ελλάδα: Ανθρωπιά! Είδα Ελληνες αστυνομικούς να δίνουν το μεσημεριανό τους στα απελπισμένα παιδιά προσφύγων». Σε σχόλιά τους χρήστες του twitter υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια πλήρως διαφορετική αντιμετώπιση από τα κλομπ και τα δακρυγόνα των αστυνομικών της ΠΓΔΜ ή και σωμάτων ασφαλείας άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας.

Ζητείται προσωπικό για οκτάμηνη απασχόληση

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας οκτάμηνης απασχόλησης σε hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί ανά την επικράτεια ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, με στόχο σε πρώτη φάση να καλυφθούν έως 2.297 θέσεις απασχόλησης. Επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», το πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα πέντε hot spots σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, και τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας στο Σχιστό Αττικής και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές από 431,75 ευρώ έως 495,25 ευρώ, ανάλογα εάν είναι κάτω των 25 ετών ή όχι. Επίσης, για περιπτώσεις νυχτερινής εργασίας οι αποδοχές θα ανέρχονται από 539,75 ευρώ έως 619 ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης ύψους 200 ευρώ.

Εγκρίθηκε βοήθεια 700.000.000 €

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ενέκρινε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ιδίως στην Ελλάδα, ύψους 700.000.000 ευρώ, για τη βελτίωση της σίτισης, της στέγασης, της φαρμακευτικής περίθαλψης και για άλλους τομείς πρώτης ανάγκης των προσφύγων, έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Τα 300.000.000 ευρώ θα αφορούν το τρέχον έτος, ενώ τα υπόλοιπα 400.000.000 ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2018. Αυτό, εξάλλου, είχε προαναγγείλει μετά το πέρας της μαραθώνιας συνόδου και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Μπερτ Κούντερς τη χαρακτήρισε «πρακτική έκφραση της αλληλεγγύης της Ε.Ε. στην Ελλάδα».



{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα