Ολες οι συντάξεις μπαίνουν στην πριονοκορδέλα

Θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων άνοιξε και επίσημα στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς. Οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν έναν από τους τέσσερις θεματικούς άξονες της διαπραγμάτευσης. Οι άλλες τρεις είναι η εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός των συντάξεων (προσωπική διαφορά) και οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οσο και αν η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εκτιμώντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις άλλες τρεις κατηγορίες και μετά θα συζητηθεί το θέμα των επικουρικών, το διά ταύτα δεν αλλάζει: Οι επικουρικές μπαίνουν και επίσημα στο κάδρο των περικοπών. Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν για διασύνδεση εισφορών και παροχών, κάτι που μεταφράζεται σε έμμεση πίεση για μείωση συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές φαίνεται ότι δέχονται την αρχική δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, αλλά διαπιστώνουν επίσης ότι τα νούμερα «δεν βγαίνουν». Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα πεδία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές:
Επικουρικές συντάξεις: Μένει να αποσαφηνιστεί εάν η περικοπή τους θα ξεκινήσει από τα 170 ευρώ και άνω και αν θα είναι κλιμακωτή (2%-30%) ή εάν θα υπάρξει χαμηλότερο όριο (π.χ. 150 ευρώ).
Κύριες συντάξεις: Οι δανειστές πιέζουν για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που όμως θα προκαλέσουν μεγαλύτερες περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις. Επίσης, δεν θα έλεγαν όχι σε ενδεχόμενες μειώσεις σε ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Προσωπική διαφορά: Από την εφαρμογή της ή όχι εξαρτάται εάν θα περικοπούν τώρα ή λίγο αργότερα οι κύριες συντάξεις.
Εθνική σύνταξη: Η ελληνική πλευρά θέλει να χορηγείται για όλους τους ασφαλισμένους, όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι θεσμοί θέλουν η χορήγησή της (384 ευρώ) να περιοριστεί σε όσους συμπληρώνουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης και για τις περιπτώσεις 15ετίας να χορηγείται μέρος αυτής (285 ευρώ). Ζητούμενο είναι εάν θα τεθούν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα