Το μυστικό δείπνο Τσίπρα με Ιερώνυμο

Συναντήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

Λύθηκε τελικά το μυστήριο για το ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» και όσα έγραψε το Romfea.gr, ο κ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης, δείπνησαν και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Το κλίμα ήταν θετικό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκέψεις για τη βελτίωση της συνεργασίας τους, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Πολλά ήταν πάντως τα παράπονα που εξέφρασε ο κ. Ιερώνυμος για την αντιμετώπιση της Εκκλησίας από κυβερνητικά στελέχη, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε την κατανόηση του Αρχιεπισκόπου επειδή και ο ίδιος πιέζεται από ορισμένους εντός του κόμματός του οι οποίοι θα ήθελαν πιο επιθετική στάση προς την Εκκλησία.

Το μενού περιελάμβανε και τις τελευταίες ενέργειες του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, οι οποίες προκάλεσαν τη διαμαρτυρία του κ. Ιερώνυμου προς τον πρωθυπουργό. Οπως φαίνεται, αυτή έπιασε τόπο, καθώς το επόμενο πρωί, αυτό της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας, επίσης χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, προφανώς για να δώσει εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας για ακόμη μια φορά επανέλαβε στον υπουργό Παιδείας τις θέσεις και τις απόψεις του σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Οπως όλα δείχνουν, οι ιδεοληψίες του κ. Φίλη για μετάλλαξη του μαθήματος των θρησκευτικών μάλλον τίθενται στο περιθώριο προς το παρόν με άνωθεν εντολή.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε η κοινή επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας, επίσης σε καλό κλίμα.