Ακαδημαϊκός Ελενα Τσαουσέσκου

Στην Ελλάδα, ως αναμενόμενο, η σύζυγος του Ρουμάνου δικτάτορα τιμήθηκε. Στη χώρα της εκτελέστηκε

Φέτος συμπληρώνονται 40 έτη από την ημέρα που οι παριστάμενοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί σηκώθηκαν όρθιοι και καταχειροκρότησαν στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών την Ελενα Τσαουσέσκου. Στις 26 Μαρτίου 1976, όπως έλεγε ο εκφωνητής των επικαίρων που αναφέρθηκε στη χαρμόσυνη είδηση, η Ελενα, σύζυγος του Νικολάε Τσαουσέσκου, «συνοδευομένη από την κυρία Τσάτσου και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Τρυπάνη μετέβη στην Ακαδημία Αθηνών, όπου κατά τη διάρκεια τελετής ανεκηρύχθη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας. Ως γνωστόν, η κυρία Ελενα Τσαουσέσκου είναι διδάκτωρ χημικός-μηχανολόγος του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ρουμανίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας της».

Είναι απορίας άξιον πώς στις ιδιότητες και τις δεξιότητες που περιλήφθηκαν στο σπικάζ της ειδήσεως (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, κωδικός τεκμηρίου D2394) δεν αναφέρθηκαν και άλλες, όπως μια πιθανή μαύρη ζώνη στο καράτε, αστροφυσική, χρυσός σκούφος στη μαγειρική, πρωταθλήματα φόρμουλας 1, παγκόσμιο ρεκόρ στην αποστήθιση άρθρων του Μπρέζνιεφ, ποδομαντεία, αιώρηση και διαλογισμός.

Λεξικό

Η Ακαδημία Αθηνών, όπως και να ‘χει, δεν συμπεριφέρθηκε σαν τον αχάριστο ρουμανικό λαό, που πανηγύρισε μόλις έμαθε ότι το προεδρικό ζεύγος εκτελέστηκε (με εκατοντάδες σφαίρες) από στρατιωτικό άγημα. Πρόλαβε να τιμήσει την «επιστημόνισσα» Ελενα Τσαουσέσκου εν ζωή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν είναι και τόσο γνωστή για την… παρεμβατικότητά της. Στην ιστοσελίδα της (www.academyofathens.gr), στην ενότητα «Δημόσιες Τοποθετήσεις», η τελευταία που έχει αναρτηθεί είναι του Ιουνίου του 2012 κι έχει να κάνει με την υιοθέτηση πρότασης της Διακαδημαϊκής Κοινότητας (InterAcademy Panel) για την Πληθυσμιακή Αύξηση και Κατανάλωση.

Το Μνημόνιο και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού μάλλον διέλαθαν της προσοχής της. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητος ο ΔΟΛ! Το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Ακαδημίας Αθηνών, προσφέρεται μαζί με το «Βήμα της Κυριακής». Ενα έργο που για να συνταχθεί πλήρωσαν όλοι οι Ελληνες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν οι αναγνώστες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και οι γάτες Ιμαλαΐων.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα