Ασπιρίνη κάθε μέρα, φάρμακο για 50άρηδες

Θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά

Τα οφέλη από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών, οι οποίοι ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι αυτό αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, εκείνους που είναι μεταξύ 50 και 69 ετών και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού αλλά και καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβερνητική επιτροπή US Preventive Services Task Force, η προστασία που παρέχεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι σημαντικότερη από από τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι η αιμορραγία στο στομάχι ή στο έντερο. Για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή τους μικρότερους των 50 και τους μεγαλύτερους των 70 ετών, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται ότι έχουν όσοι ξεκινούν την προληπτική αγωγή με ασπιρίνη στα 50 με 60 χρόνια, ενώ το όφελος είναι μικρότερο για όσους την ξεκινούν μετά τα 60. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να την ξεκινάει κανείς πριν από τα 40.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Kirsten Bibbins- Domingo, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου UCSF, στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέφερε ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81 μιλιγκράμ) κάθε μέρα είναι ένας φτηνός και αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αλλά και ο κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου. Η Bibbins-Domingo διευκρινίζει ότι θα πρέπει κανείς να λαμβάνει ασπιρίνη καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έως 10 χρόνια για να θωρακιστεί από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ για την καρδιαγγειακή προστασία η ασπιρίνη χτίζει την άμυνά της μέσα σε μόλις μία πενταετία.

Το τελευταίο το καταφέρνει εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το καταφέρνει μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, πριν αρχίσει κανείς την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα