«299.000 ευρώ για ένα ραντεβού με τον Κάμερον»

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα δείπνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό; Μέχρι και 250.000 λίρες - ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή περίπου σε 299.000 ευρώ! Αυτή τουλάχιστον ήταν η «τιμολόγηση» που έκανε υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις.

 

Ο ταμίας των Συντηρητικών Πίτερ Κράντας υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις καταγγελίες που τον θέλουν να «πουλά» πρόσβαση στον Ντέιβιντ Κάμερον έναντι «αδράς δωρεάς»!

 

Η εμπλοκή του Κράντας έχει καταγραφεί σε βίντεο που γυρίστηκε κρυφά. Στο επίμαχο βίντεο που παραδόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» ο ταμίας των Συντηρητικών παρουσιάζεται να πραγματοποιεί την παραπάνω προσφορά στους δημοσιογράφους, που παρίσταναν τους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα εμφανίζεται να συζητά διάφορες δωρεές, υποστηρίζοντας ότι ένα ποσό 200.000-250.000 λιρών θα εξασφάλιζε σε κάποιον πρόσβαση στον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

 

Οσον αφορά τη νομιμότητα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, η βρετανική νομοθεσία δεν θέτει όρια στο ποσό δωρεών των ιδιωτών, αλλά επιβάλλει την κοινοποίησή τους από τη στιγμή που ξεπερνούν τις 7.500 λίρες.

 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων.

 

Οσο για τους ισχυρισμούς του Πίτερ Κράντας; Εκτός από το ότι έκανε σαφές ότι παραιτείται από τη θέση του, επέμεινε ότι οι δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δεν ήταν παρά κομπασμοί.

 

«Δεν τίθεται θέμα για την ύπαρξη χορηγών ικανών να επηρεάσουν την πολιτική ή να έχουν αδικαιολόγητα πρόσβαση σε πολιτικούς. Για να σκορπίσω κάθε αμφιβολία, δυστυχώς αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου, κάτι που έχει άμεση ισχύ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στον διαδικτυακό τόπο του κόμματος των Συντηρητικών υπάρχει μια λίστα των οφελών που έχουν οι δωρητές ανάλογα με το ποσό της συμβολής τους. Οι πιο γενναιόδωροι που συνδράμουν το κόμμα με 50.000 λίρες ετησίως έχουν πρόσβαση σε δεξιώσεις και δείπνα όπου παρίσταται ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η κατ’ ιδίαν, ωστόσο, συνάντηση που φτάνει τα 300.000 ευρώ δεν αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Βρετανών Συντηρητικών.

 

 

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ετικέτες: