Ο Πάπας από το μεξικανικό σομπρέρο στα κουβανέζικα πούρα

Πολλοί Κουβανοί ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα θα προωθήσει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ και η Καθολική Εκκλησία της χώρας διαπραγματεύτηκε προσφάτως την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων διαφωνούντων.

 

Η επίσκεψη, λοιπόν, του Βενέδικτου ΙΣΤ' στην Κούβα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, φαίνεται να βασίζεται σε θετικά συναισθήματα, τα οποία όμως δεν είναι καθολικά: Οι αντιπολιτευόμενες κουβανικές οργανώσεις σχολίαζαν ότι δεκάδες διαφωνούντες έχουν συλληφθεί στην Κούβα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κομμουνιστικών αρχών της χώρας να διασφαλίσουν ότι η πρώτη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κούβα δεν θα χαρακτηριστεί από διαμαρτυρίες. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' θα παραμείνει στην Κούβα για λιγότερες από 48 ώρες και θα επισκεφθεί το Σαντιάγο ντε Κούμπα και την Αβάνα, προτού επιστρέψει στη Ρώμη την Πέμπτη.

 

Ο Ποντίφικας έφτασε στην Κούβα από το Μεξικό, όπου βρισκόταν προηγουμένως. Το Μεξικό διαθέτει ένα πολύπλοκο ιστορικό σχετικώς με τη σχέση κράτους - εκκλησίας, καθώς, μετά την επανάσταση του 1910, το κράτος είχε εκφράσει την επίσημη αντίθεσή του προς τον κλήρο. Το Μεξικό, όμως, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό ρωμαιοκαθολική χώρα παγκοσμίως, και την Κυριακή περίπου 300.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για τη θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας. Ο Ποντίφικας, ο οποίος διάλεξε να φορέσει και ένα μεξικανικό σομπρέρο καθώς περνούσε με το όχημά του ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, προσευχήθηκε για να αποκτήσουν οι Μεξικανοί τη δύναμη «να προωθήσουν με θάρρος την ειρήνη, την αρμονία, τη δικαιοσύνη και την ενότητα».

Ετικέτες: