Και εγένετο, προληπτικό μνημόνιο

“Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο”, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) στο Άμστερνταμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε σχετικά με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα. “Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές Αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός” είπε και τόνισε:

“Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά 95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός”.

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.

Συνολικό πακέτο μέτρων αλλά και εφεδρικό

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει μια “ισχυρή και παραγωγική συνεργασία”, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Αν συμφωνήσουμε στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο “εφεδρικό πακέτο μέτρων”, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει να είναι “αξιόπιστο”, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν. “Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να συμφωνήσουμε πώς θα γίνει αυτό”, πρόσθεσε. “Είναι απλώς ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας” τόνισε ο πρόεδρος του Eurogorup και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι νομικά εφικτό.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων και έδωσε εντολή στους εμπειρογνώμονες των θεσμών να προετοιμάσουν “πιθανές λύσεις”. “Είναι αναγκαία αυτή η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ” τόνισε ο πρόεδρος του σώματος των υπουργών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενδεχόμενη “πολιτική συμφωνία” για το χρέος “πολύ σημαντική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη”. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η μορφή αυτής της συμφωνίας, αν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα ή μια “υπόσχεση” των δανειστών ότι θα επιληφθούν του ζητήματος στο μέλλον εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Απέκλεισε όμως και πάλι το “κούρεμα” και σημείωσε ότι θα πρόκειται για μέτρα που θα αφορούν περίοδο πολύ μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Αναδιάρθρωση χρέους μετά την ολοκλήρωση των μέτρων
Για το ίδιο ζήτημα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η “εργασία” πάνω στην “αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν “όταν χρειαστεί”, εφόσον έχουν “ολοκληρωθεί” τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση “ρεαλιστικών προβλέψεων” για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η ίδια χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών ως προς την ανάγκη νομοθέτησης ενός πακέτου εφεδρικών μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει αυτά τα μέτρα να είναι αξιόπιστα.
Αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή και παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως ναι μεν είναι “θετικά”, ωστόσο η Eurostat “συχνά” αναθεωρεί τέτοια στοιχεία.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο προσδιορισμός ενός εφεδρικού πακέτου μέτρων προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι ο ESM και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρει λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές επιλογές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, όμως όλοι στο Eurogroup αποκλείουν το ονομαστικό “κούρεμα”. “Ελπίζω όλες αυτές οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, γιατί η κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στενεύει”, τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Τέλος, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ συμφώνησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται κοντά, σημειώνοντας ότι αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα τονώσει την εμπιστοσύνη την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ στηρίζει τεχνικά κάθε συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα