«Ιδού ο Νυμφίος» στην ΕΡΤ3!

Το κλίμα κατάνυξης για το Θείο Δράμα και οι Ακολουθίες από ιερούς ναούς

Από τη Μαρία Ανδρέου

Η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στην περιφέρεια! Η ΕΡΤ3 συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Θείο Πάθος και την Ανάσταση, με ένα πρόγραμμα στο οποίο διαχέεται το πνεύμα των ημερών.
Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης μεταφέρει ζωντανά στους τηλεθεατές το κλίμα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης με απευθείας συνδέσεις με ιερούς ναούς της ελληνικής περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Συγκεκριμένα, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στις 19.00, μεταδίδει ζωντανά την Ακολουθία του Ευχελαίου και την Τελετή του Ιερού Νιπτήρος και Μυστικού Δείπνου από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 19.00, την Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών από την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 08.00, το τηλεοπτικό κοινό θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης. Στις 19.00 μεταδίδεται η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το Μεγάλο Σάββατο, στις 23.00, η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει ζωντανά την Ακολουθία της Ανάστασης από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Δράμας.

Ωστόσο απόψε στις 21.15 θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική προβολή το ντοκιμαντέρ των Associated Producers for National Geographic (US) & Vision TV (Canada) – 2010 σε σκηνοθεσία του Ερικ Βέινταλ με τίτλο «Εγκλημα και τιμωρία», στο οποίο ερευνώνται οι νόμοι και η εφαρμογή τους, με αφορμή τη δίκη του Ιησού. Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα κατανυκτική μουσική θα πλημμυρίσει τις οθόνες μας. Θα προβληθεί το πρώτο μέρος της συναυλίας «W.A. Mozart: 4 κονσέρτα για πιάνο και έγχορδα» που μαγνητοσκοπήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Επίσης αύριο, Μ. Πέμπτη, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, θα μεταδίδονται τα «Ιερά Πάθη» (Stabat Mater) με τη Ρωσίδα σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, σε μία εξαιρετική ερμηνεία, στον μπαρόκ Ναό της Παναγίας στη Δρέσδη της Γερμανίας, σε ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά έργα του 18ου αιώνα του Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 15.30, θα προβληθεί το δεύτερο μέρος της συναυλίας «W.A. Mozart: 4 κονσέρτα για πιάνο και έγχορδα» και στις 23.30 η Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα. Πρόκειται για μαγνητοσκοπημένη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016 σε συνεργασία με τη Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με έργα των Μότσαρτ, Θεοδωράκη, Χέντελ («Μεσσίας»).

«Χριστός ανέστη» (την Κυριακή του Πάσχα) από την Πόλη

Από την πόλη των πόλεων εύχονται «Χριστός ανέστη» στον απανταχού Ελληνισμό η «Διασπορά» της ΕΡΤ3 και η δημοσιογράφος Χρύσα Σάμου την Κυριακή του Πάσχα, στις 15.00, παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Πόλη, ποιο φως μάς ενώνει», που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη.
Η βραδιά, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, δίνει έμφαση στη μουσική πέρα από είδη, ιδιώματα και κατηγοριοποιήσεις, στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, αγάπης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών.
Συμμετέχουν ο Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι της Δράμας» με την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας και τους μουσικούς Θανάση Κουλεντιανό (κανονάκι), Γιώργο Τόλια (μπουζούκι) και το μουσικό σχήμα Εμπειροτέχνες (Γιώργος Ζαχαρίου – κλαρίνο, Γιώργος Δεληγιάννης – βιολί, Σάκης Γιώργου – λαούτο και Γιώργος Καραγεωργίου – κρουστά) υπό την καθοδήγηση του άρχοντος πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Το πρόγραμμα καλύπτει τις δύο πλευρές της θάλασσας του Αιγαίου και κινείται στο μουσικό τόξο «Κωνσταντινούπολη – Προποντίδα, Σμύρνη – Μικρά Ασία, Θράκη – Καππαδοκία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα