Ποια μέτρα επανεξετάζονται (για επικοινωνιακούς λόγους)

Μερεμέτια στα σκληρά εισπρακτικά μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε μια -ουσιαστικά επικοινωνιακή- προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να επιδειχθεί ένα όσο το δυνατόν πιο «φιλολαϊκό πρόσωπο». Ξανά στο χειρουργείο μπαίνουν μέτρα όπως είναι η έκτακτη εισφορά - κεφαλικός φόρος και το ειδικό τέλος υπέρ ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση τίθενται υπό επανεξέταση μέτρα όπως:

 

1. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους τους πολίτες με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (1% - 3%), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, Είναι ένα από τα βασικά μέτρα-θηλιά για εκατομμύρια φορολογουμένους. Το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δεχτεί προτάσεις για αύξηση του ορίου επιβολής αυτού του κεφαλικού φόρου (να αρχίζει δηλαδή από 15.000 ευρώ και άνω) ή μείωση του ποσοστού για τα χαμηλά εισοδήματα (από 1% να υποχωρήσει στο 0,5%).

 

2. Το ειδικό τέλος υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (1 ή 2 τοις χιλίοις ή 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Εξετάζεται να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και να καλυφθεί το συγκεκριμένο έσοδο από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) μέσω αύξησης των συντελεστών φορολόγησης για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία.

 

3. Η μείωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας δεν είχε καθοριστεί, αλλά όλες οι πληροφορίες έκλειναν ότι το αφορολόγητο θα μειωνόταν από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία ατομικής ακίνητης περιουσίας. Η όποια τελική μείωση του ορίου θα γίνει σε συνάρτηση με το ποια θα είναι η οριστική απόφαση για το ειδικό τέλος υπέρ ακινήτων.

 

4. Η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας ίσως τελικά να είναι μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Σημειώνεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση των τελών είχε αποφασιστεί στο 10%.

 

5. Μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή, στο 23%. Η εφαρμογή του μέτρου το ερχόμενο φθινόπωρο θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχουν διαγράψει συνολικά τα έσοδα του Προϋπολογισμού έως το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι καμία αλλαγή δεν αναμένεται στα μέτρα που αφορούν τη μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ και την επιβολή της ειδικής εισφοράς σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ.

 

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Ετικέτες: