Φουλ (απόψε) για πρόκριση

Ετοιμοι οι Αrgo για τον πρώτο ημιτελικό (ΕΡΤ1) της Eurovision

Από τη Μαρία Ανδρέου

«Σκούμε το πρωί – τσατεύω τα παιδία,
Πέραμ’ άψιμον και αχπάσταμε σην Ουτοπίαν
Σα ούτον κόσμον κ’ εύραμε στερέα
πάμε χαλάνουμε εκές σ’ έναν μερέαν»
Τουτέστιν: «Σηκώνομαι το πρωί – ανταμώνω τα παιδιά
Παίρνουμε φωτιά και ξεκινάμε για την Ουτοπία
Σε αυτόν τον κόσμο δεν στεριώσαμε
Πάμε εκεί σ’ άλλη μεριά να κάνουμε χαμό»….

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Eurovision η ποντιακή διάλεκτος ακούγεται από το μουσικό γκρουπ Αrgo (Αργώ) απόψε στις 22.00 στην ΕΡΤ1! Δυστυχώς, για τη χώρα μας το τραγούδι «Utopian land» («H χώρα της ουτοπίας») με χιπ χοπ ήχο -σε συνδυασμό με ποντιακή λύρα και νταούλια- θα ακουστεί δεύτερο σε σειρά εμφάνισης, κάτι που δεν βοηθά τη μνήμη των τηλεθεατών για την τελική ψηφοφορία. Αν εξαιρέσει κανείς τη συγκεκριμένη δυσκολία, το εξαμελές ελληνικό μουσικό γκρουπ βρίσκεται με ανεβασμένο ηθικό στον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Στον α΄ ημιτελικό, απόψε, θα εμφανιστούν 18 χώρες (Φινλανδία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουγγαρία, Κροατία, Ολλανδία, Αρμενία, Σαν Μαρίνο, Ρωσία, Τσεχία, Κύπρος, Αυστρία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν, Μαυροβούνιο, Ισλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μάλτα). Tην παρουσίαση της βραδιάς του πρώτου ημιτελικού θα κάνουν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Οι Argo, οι οποίοι έχουν ως επί το πλείστον ρίζες από το Σοχούμι της Γεωργίας και τη Σάντα της Τραπεζούντας, χρησιμοποιούν ως έδρα τους τη Θεσσαλονίκη. Παιδιά του μεροκάματου (γυψαδόροι, οικοδόμοι, κομμώτρια, φοιτητές, μουσικοί σε εκδηλώσεις για βαφτίσεις και γάμους) θα τραγουδήσουν στα ελληνικά «Πλανήτης Γη 2016, ό,τι και αν κάνουν, η γενιά μας θα τ’ αντέξει, την προσφυγιά την έζησα μικρός, κοιτάζω πίσω, μα προχωράω εμπρός». Σκοπός τους είναι να περάσουν με έναν δυναμικό τρόπο στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων τόσο το θέμα της προσφυγιάς όσο και την αισιοδοξία των ανθρώπων να αγωνίζονται με χαρά για ένα καλύτερο αύριο.

Το συγκρότημα αποτελούν οι Βλαδίμηρος Σοφιανίδης, Χριστίνα Λαχανά, Κωνσταντίνος Τοπούζης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μαρία Βενετικίδου και ο χορευτής – χορογράφος Βασίλης Ρόξενος. Στη σκηνή του Globe Arena το συγκρότημα θα χορέψει και τον αρχαιότερο πολεμικό χορό, τον πυρρίχιο. Στα παρασκήνια της Eurovision, στο πάρτι που έδωσε η ελληνική και η κυπριακή αποστολή στη Στοκχόλμη, τα φώτα έκλεψε η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελενας Παπαρίζου, η οποία λόγω της σουηδικής καταγωγής της κάνει ό,τι μπορεί για την προώθηση της ελληνικής αποστολής.

Η ελληνική κριτική επιτροπή

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα ονόματα της πενταμελούς ελληνικής κριτικής επιτροπής από τις λίστες της EBU. Οπως είναι γνωστό, φέτος αλλάζει ο τρόπος ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, κάθε χώρα θα δίνει πλέον δύο βαθμολογίες, μία από το televoting και μία από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Η ελληνική επιτροπή, λοιπόν, αποτελείται από τους Μαρίζα Φακλή, πρόεδρο, η οποία στο παρελθόν έχει υπάρξει αρχηγός της ελληνικής αποστολής στη Eurovision, Χριστιάνα Σταματέλου, δημοσιογράφο και μουσική παραγωγό, Γεώργιο Σεγρεδάκη, σχεδιαστή μόδας και διευθυντή σκηνικής παρουσίας, Αδάμ Τσαρούχη, τραγουδιστή, και Λάμπρο Κωνσταντάρα, ραδιοφωνικό παραγωγό και δημοσιογράφο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα