Ουκρανική πάλι η Eurovision

Μετά 12 χρόνια  λόγω… σπόντας στην κορυφή με το τραγούδι «1944»

Νίκη στο τελευταίο δευτερόλεπτο για την Ουκρανία στον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision! Η Ουκρανή ερμηνεύτρια Τζαμάλα με το τραγούδι της «1944» κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό σχεδόν από… σπόντα, αφού ο τρόπος βαθμολόγησης της φετινής διοργάνωσης -που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Στοκχόλμη- λειτούργησε υπέρ των Ουκρανών.

Τι κι αν οι επιτροπές έφερναν στην πρώτη θέση την Αυστραλία και οι τηλεθεατές τη Ρωσία; Το άθροισμα των πόντων της Ουκρανίας (συνολικά 534, δηλαδή 211 βαθμοί από τις επιτροπές συν 323 από το televoting) την ανέβασε στην κορυφή έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ουκρανή Ρουσλάνα είχε κερδίσει με το τραγούδι «Wild dances».

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Αυστραλία (511 βαθμοί), ενώ το μεγάλο φετινό φαβορί, η Ρωσία, έμεινε τρίτη και καταϊδρωμένη συγκεντρώνοντας 491 πόντους.
Μάλιστα, οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, αφού, όπως υποστηρίζουν, το συγκεκριμένο τραγούδι έχει «πολιτικούς υπαινιγμούς», κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Eurovision. Η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» δημοσίευσε στον ιστότοπό της άρθρο μέσα από το οποίο ζητά την ακύρωση των αποτελεσμάτων αναφέροντας ότι «οι ευρωπαϊκές επιτροπές έκλεψαν τη νίκη από τη Ρωσία».

Το «1944» της Τζαμάλα αναφέρεται στην εκτόπιση των Τατάρων από την περιοχή της Κριμαίας υπό τις διαταγές του Γιόζεφ Στάλιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή ήταν η αντίδρασή του στη συνεργασία μερίδας Τατάρων με τους ναζί. Ωστόσο, η ίδια η καλλιτέχνιδα μιλώντας για το κομμάτι είπε ότι πρόκειται για ένα μοιρολόι, που αφορά τις περιπέτειες της προγιαγιάς της, η οποία μαζί με τα πέντε παιδιά της εκδιώχθηκε στην Κεντρική Ασία, την ώρα που ο σύζυγός της πολεμούσε στον Κόκκινο Στρατό και δεν μπορούσε να προστατεύσει την οικογένειά του. Γι’ αυτόν τον λόγο η επιτροπή της Eurovision χαρακτήρισε «ιστορικό» το τραγούδι και επέτρεψε τη συμμετοχή του.

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Στη λαμπερή τελετή που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη, ωστόσο, τις εντυπώσεις «έκλεψε» ο Αμερικανός σούπερ σταρ Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Ο διάσημος τραγουδιστής παρουσίασε στο Globe Arena το νέο κομμάτι του με τίτλο «Can’t stop the feeling» αλλά και το αγαπημένο «Rock your body», ξεσηκώνοντας όχι μόνο τους τηλεθεατές αλλά και τους ίδιους τους διαγωνιζομένους!

Οσο για την κατάταξη της Κύπρου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, το συγκρότημα Minus One με το «Alter ego» τερμάτισε στην 21η θέση. Τι τηλεθέαση σημείωσε όμως ο διαγωνισμός στην Ελλάδα; Ο τελικός σημείωσε 31,3% στο σύνολο, με μέγιστη τιμή το 45,8%, από τις 01.15 – 01.30, όταν η ψηφοφορία πλησίαζε στο τέλος. Στα νεανικά κοινά τα νούμερα ήταν πιο ανεβασμένα σε σχέση με το γενικό σύνολο, ωστόσο ήταν πιο χαμηλά από πέρυσι. Ο μέσος όρος έφτασε στο 39,8%, ενώ το μεγαλύτερο νούμερο σημειώθηκε στο τελευταίο τέταρτο, όπου η τηλεθέαση σκαρφάλωσε στο 57,8%!

Μονάχα τρεις βαθμοί από την Κύπρο

Απ’ ό,τι φαίνεται, η εποχή που η Κύπρος μάς χάριζε απλόχερα δωδεκάρια στη Eurovision έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κυπριακή επιτροπή έδωσε μονάχα 3 (!) βαθμούς στους Argo και στο τραγούδι τους με τίτλο «Utopian land», το οποίο παρουσιάστηκε στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Αντιθέτως το κοινό της Κύπρου υπήρξε πιο γενναιόδωρο απέναντι στην ελληνική συμμετοχή, και αυτό αφού στην τηλεφωνική ψηφοφορία (televoting) έδωσε το 12άρι της στο ποντιακό χιπ χοπ τραγούδι που μας εκπροσώπησε. Αξίζει να τονιστεί δε ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά μόλις 44 βαθμούς και ψηφίστηκε από πέντε χώρες. Δεν ήταν καθόλου περίεργο επομένως ότι η χώρα μας τερμάτισε 16η στον πρώτο ημιτελικό, ανάμεσα σε 18 συμμετέχοντες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα