Δύσκολες ώρες για το Mega

Την Παρασκευή η απόφαση των μετόχων για την τύχη του καναλιού

Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον του Mega, που κινδυνεύει έπειτα από 27 χρόνια λειτουργίας να ρίξει μαύρο στην οθόνη του. Οι 550 εργαζόμενοί του είναι με τα μάτια στραμμένα στη συνέλευση των μετόχων που θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή, λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα ή μη του σταθμού. Σε αυτή τη συνάντηση οι μέτοχοι θα αποφασίσουν είτε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα δώσει το φιλί της ζωής στο κανάλι, είτε, στην αντίθετη περίπτωση, το οριστικό λουκέτο του σταθμού.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση των μετόχων. Οι απαιτήσεις των τραπεζών προς το Mega είναι ασφυκτικές. Ζητούν είτε να πληρωθούν άμεσα ληξιπρόθεσμα δάνεια ύψους 100.000.000 ευρώ είτε να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 22.700.000 ευρώ που αποφάσισε πρόσφατα το Δ.Σ. της Τηλέτυπος Α.Ε.

17.500.000 ευρώ

Στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται ότι υπήρξε πρόθεση από ορισμένους μόνο μετόχους να καταβάλουν ένα ποσό της τάξης των 17.500.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και να ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ρευστότητα 4.000.000 ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι.

Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (ο οποίος αρχικά είχε ακουστεί πως απέσυρε την πρότασή του για τη διάσωση του σταθμού), ο Δημήτρης Μάρης, ο Φώτης Μπόμπολας (Πήγασος) και ο Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ) εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μέτοχοι σκοπεύουν να συντάξουν άμεσα ένα πρακτικό προς τις τράπεζες, με το οποίο θα δεσμεύονται για τις προθέσεις τους και θα ζητούν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Είναι όμως αμφίβολο αν το σχετικό αίτημά τους θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες, που ζητούν το σύνολο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (22.700.000 ευρώ). Παράλληλα, το Mega θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει και την επιπλέον ρευστότητα για την εξασφάλιση της τηλεοπτικής άδειας από το κράτος.

Σε περίπτωση οριστικού αδιεξόδου, την τύχη του μεγάλου καναλιού θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες. Οπότε, αν μεθαύριο Παρασκευή 27 Μαΐου δεν βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση των μετόχων (αν δεν συγκεντρωθεί δηλαδή το απαιτούμενο ποσό), η Τηλέτυπος θα εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πλέον μετοχική σύνθεση με αυτή την ονομασία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα κηρυχθεί σε πτώχευση ο σταθμός.
Να πούμε ότι σε οριακό σημείο βρίσκεται και η σχέση του Mega με την Digea, καθώς δεν έχει πληρωθεί για μήνες η απαιτούμενη συνδρομή από το κανάλι της Μεσογείων. Ετσι, ακόμη κι αν το άλλοτε μεγάλο κανάλι πάρει μία μικρή... παράταση ζωής, κινδυνεύει με «μαύρο» από τον πάροχο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (την Digea).

Αγωνία για τους 550 εργαζόμενους

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των μετόχων, πάντως, ακολούθησε έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων στο Mega, ώστε να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, με το κλίμα σε αυτή να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Η αγωνία των ανθρώπων του σταθμού χτυπά κόκκινο, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την ανεργία αλλά και με τη μη καταβολή των αποζημιώσεών τους σε περίπτωση που επικρατήσει το πολύ πιθανό σενάριο της πτώχευσης. Συγκεκριμένα, μια ομάδα περίπου 100 εργαζομένων εισέβαλε στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του καναλιού Νίκου Πεφάνη, ζητώντας εξηγήσεις για το μέλλον του σταθμού, καταγράφοντας παράλληλα τη σκηνή με τα κινητά τους τηλέφωνα. Από την πλευρά του ο κ. Πεφάνης τους είπε ότι δύο βασικοί μέτοχοι και ένας καινούργιος είναι διατεθειμένοι να βάλουν 17.500.000 ευρώ για να σωθεί το κανάλι από την απόλυτη καταστροφή. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε κιόλας. Πάντως το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων δεν βγήκε στον αέρα και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και σήμερα.