Μια μέρα με τον Αναστάσιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων στη «Διασπορά» (ΕΡΤ3) με τη Χρ. Σάμου

«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος δεν κουβαλάει κανέναν θρόνο μαζί του, αλλά έναν Σταυρό». Με αυτά τα λόγια η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρύσα Σάμου μάς μετέδωσε το συγκινητικό κλίμα που εισέπραξε από τη συνάντησή της με τον φωτεινό ποιμενάρχη στην αποστολή της στα Τίρανα.
Για την παρουσιάστρια της εκπομπής «Διασπορά», η συνέντευξή της με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, την οποία θα παρακολουθήσουμε την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου στις 15.00 από το κρατικό κανάλι της βόρειας Ελλάδας, ήταν ένα όνειρο ζωής που τελικά πραγματοποιήθηκε.

Την Κυριακή

Μία προσδοκία είκοσι ετών, όσα και τα χρόνια της δημοσιογραφικής καριέρας της στην ΕΡΤ3. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή και το δεύτερο την ερχόμενη, 5 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η Χρύσα Σάμου είχε κλείσει με τον σεπτό ιερέα την πρώτη τους συνάντηση το 2013, όταν έπεσε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση, και η συνέντευξη ακυρώθηκε. Με το που άνοιξε η ΕΡΤ3, η δημοσιογράφος κάλεσε τον μάχιμο πατέρα της Εκκλησίας και αυτός με μεγάλη χαρά τη δέχθηκε λίγο πριν από το Πάσχα στην Αλβανία.
Οπως αναφέρει η ίδια στη «δημοκρατία», η παραδειγματική αυτή μορφή της Ορθοδοξίας αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα για το γύρισμα με το τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης και δεν δυσανασχέτησε καθόλου, ούτε παραπονέθηκε ότι κουράστηκε, πάρα την ηλικία του, ενώ, από την άλλη μεριά, οι τεχνικοί της εκπομπής είχαν καταβληθεί.

«Ο ήρεμος και ελπιδοφόρος λόγος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων αποτυπώνεται στα έργα του στην Αλβανία από το μικρότερο χωριό μέχρι την πρωτεύουσα. Ο ίδιος είναι πολύ ταπεινός και συνηθίζει να λέει με χαμηλούς τόνους ότι κουβαλάει καθημερινά έναν Σταυρό. Αν και το έργο του είναι τεράστιο για την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, εκείνος είναι φοβερά προσγειωμένος. Το να πάρω την ευλογία και την ευχή από έναν τόσο πνευματικό άνθρωπο, από έναν παπά που κάνει θαύματα στις καρδιές των ανθρώπων, για μένα ήταν ένα θείο δώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά, οι νέοι, δακρύζουν από σεβασμό όταν μιλούν για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο» λέει με συγκίνηση η δημοσιογράφος και συμπληρώνει: «Οταν έφυγα από την Αλβανία, σκεφτόμουν ότι αυτό που έχει πετύχει αυτός ο καλόκαρδος ιερέας είναι ότι έχει σμιλεύσει με εξαιρετικό ήθος τις ψυχές των παιδιών με τις ευεργεσίες του και το φιλανθρωπικό έργο του -το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο-, και έχει κατορθώσει με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μικρούς “Αναστάσιους”. Μόνο η ανέγερση και ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αναστάσεως στα Τίρανα ήταν μια συνεχής πάλη με τις δυνάμεις του. Θαύμασα την επιστημονική γνώση του και κατάρτιση, την οικουμενική αποδοχή του. Αλλά ό,τι και να πω μπροστά στο έργο του -σχολεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία- ωχριά».

Στιγμές από τα παιδικά του χρόνια

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων θυμάται στιγμές-σταθμούς της πολυσήμαντης πορείας και δράσης του, από τα παιδικά του χρόνια, τα πανεπιστημιακά έδρανα, την ιεραποστολή της Αφρικής και τα πρώτα χρόνια στην Αλβανία. Αναφέρεται στην κρίση στην Ελλάδα, στο Προσφυγικό, σχολιάζει την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο, την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εντάξει το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και τις αντιδράσεις για την παραχώρηση των ιερών ναών, χαρακτηρισμένων ως πολιτιστικών μνημείων, σε ιδιώτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα