Ρομπότ στον βυθό του σώματος

Μια μικροσκοπική ρομποτική συσκευή που μοιάζει με... παράξενο θαλάσσιο πλάσμα και έχει το δικό της ηλεκτρονικό νευρικό σύστημα αναπτύσσουν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Νιούκασλ, με στόχο να το κάνουν να «κολυμπά» μέσα στο ανθρώπινο σώμα, συλλέγοντας και μεταδίδοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του!

 

Το βιοϋβριδικό ρομπότ κατασκευάζεται με βάση τις αρχές της συνθετικής βιολογίας και της βιομιμητικής, δηλαδή του κλάδου της επιστήμης που αντλεί ιδέες για τον σχεδιασμό μηχανολογικών κατασκευών από φυσικά υλικά και διάφορες φυσικές δομές.

 

Το Cyberplasm, όπως ονομάζεται, διαθέτει αισθητήρες στη θέση της μύτης και των ματιών που προέρχονται από ζωντανά κύτταρα, καθώς και τεχνητούς μυς, οι οποίοι κινούνται με ενέργεια που προέρχεται από τη γλυκόζη.

 

Οι αισθητήρες του ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως και οι χημικές ουσίες, μετατρέποντάς τα σε ηλεκτρονικούς παλμούς που στέλνονται στον «εγκέφαλό» του, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πολύ εξελιγμένα μικροτσίπ. Αυτός, με τη σειρά του, στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα στους τεχνητούς μυς με εντολές για τη συστολή και τη χαλάρωσή τους, δίνοντας τη δυνατότητα στο ρομπότ να κινηθεί με ασφάλεια.

 

Η νέα ρομποτική συσκευή αναπτύσσεται στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ερευνας Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών (EPSRC) της Βρετανίας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια μέρα το Cyberplasm θα χρησιμοποιείται με ασφάλεια στους ασθενείς, ώστε να εντοπίζει τυχόν προβλήματα υγείας. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φυσική ικανότητα που έχει ένα ζωντανό πλάσμα να βλέπει και να μυρίζει το περιβάλλον του, και ως εκ τούτου να συλλέγει στοιχεία για το τι συμβαίνει σ' αυτό» εξηγεί ο καθηγητής Βιομηχανικής δρ Ντάνιελ Φράνκελ. «Αυτόν τον καιρό αναπτύσσουμε και δοκιμάζουμε μεμονωμένα τα τμήματα του Cyberplasm. Ελπίζουμε ότι σε διάστημα δύο ετών θα έχουμε φτάσει στο στάδιο της συναρμολόγσης, ώστε σε πέντε χρόνια να είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιούμε σε πραγματικές συνθήκες».

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: