Η κατάνυξη του Πούτιν στο Αγιον Ορος

Αναψε κερί, ασπάστηκε την εικόνα του «Αξιον Εστί», παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ναό του  Πρωτάτου!

Με όλες τις τιμές και τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα υποδέχτηκε το περασμένο Σάββατο η Ιερά Κοινότητα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με επικεφαλής τον Αγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους Αρίστο Κασμίρογλου.
Ο Αγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή, έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας, και ότι η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων.

Στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ο Ρώσος πρόεδρος άναψε ένα κερί, έκανε τον σταυρό του, ασπάστηκε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που επονομάζεται «Αξιον Εστί» και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία από τον επισκοπικό θρόνο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Ρώσο πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.

Η Ορθοδοξία

«Ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, είναι το Αγιον Ορος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του κατά την υποδοχή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το Αγιον Ορος είναι ένας χώρος, ο οποίος δυναμώνει την Ορθοδοξία και εμπνέει τους ορθοδόξους σε όποια χώρα και αν βρίσκονται. Η πρώτη αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος ξεπερνά τα 1.000 χρόνια» επισήμανε ο κ. Πούτιν.
«Εδώ είναι και η Αγία Ζώνη, η οποία έχει έλθει στη Ρωσία και μπόρεσαν να την προσκυνήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί» πρόσθεσε και ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι τον κ. Πούτιν συνόδευσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ενώ στην επίσκεψη Πούτιν παρευρέθηκε και ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

Τα δώρα που αντάλλαξαν ο Κύριλλος με τον Ανθιμο

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, προερχόμενος από το Αγιον Ορος, και συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.
Οι δύο ιεράρχες προσκύνησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και έδωσαν την ευχή τους στους πιστούς που βρέθηκαν στην εκκλησία.
Ο μητροπολίτης Ανθιμος δώρισε στον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μια εικόνα του Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ ο Πατριάρχης, από την πλευρά του, έδωσε στον κ. Ανθιμο ένα κόκκινο πορσελάνινο αβγό, σύμβολο της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Μόσχας μετέβη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη.

Τι ζήτησε από τον ηγούμενο Εφραίμ (του Βατοπαιδίου)

Εκδηλη ήταν η χαρά στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν κατά την έλευσή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Ορους, συνάντησε τον γέροντα Εφραίμ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
Οταν ο Ρώσος ηγέτης αντιλήφθηκε ότι ο γέροντας καθόταν ανάμεσα στους εκπροσώπους των μοναστηριών, δεν αρκέστηκε σε μια απλή χειραψία, αλλά κάλεσε τον διερμηνέα του, ώστε να μιλήσει μαζί του. Μάλιστα, του ζήτησε να προσεύχεται για την οικογένειά του και τη χώρα του. Το εγκάρδιο τετ α τετ εξηγείται από τη στενή πνευματική σχέση που διατηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον γέροντα Εφραίμ. Αλλωστε, ο Ρώσος ηγέτης δεν μπορεί να ξεχάσει πως ο ηγούμενος μετέφερε στη Ρωσία την Αγία Ζώνη της Παναγίας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ώστε εκατομμύρια Ρώσοι να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο.

Κατά μόνας επίσκεψη στο Ρώσικο Μοναστήρι

Χωρίς δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία επισκέφτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την επιβλητική Μονή του Αγίου Παντελεήμονα ή αλλιώς Ρωσικό Μοναστήρι, θέλοντας έτσι να κρατήσει μόνο για τον εαυτό του αυτό το κομμάτι της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν κάτι παραπάνω από δρακόντεια και ο Ρώσος πρόεδρος φυλασσόταν από στεριά, θάλασσα και αέρα, ενώ ήταν χαρακτηριστική η εικόνα «σκοπευτή» πάνω σε μπαλκόνι μοναστηριού.
Στο Ρωσικό Μοναστήρι ο κ. Πούτιν έφτασε με τη θαλαμηγό του Πολεμικού Ναυτικού και περικυκλωμένος από τους Ρώσους πράκτορες. Ο ηγούμενος Ιερεμίας, που τον υποδέχτηκε μαζί με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλο, είναι 102 ετών και είναι ο γηραιότερος μοναχός στην Αθωνική Πολιτεία.

Προσευχή

Αμέσως μετά ο Ρώσος πρόεδρος αποχώρησε παίρνοντας μαζί του μόνο δύο στενούς συνεργάτες του και ουδείς γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν προσευχήθηκε για περίπου 40 λεπτά, κρατώντας το μαύρο κομποσκοίνι με τις κόκκινες χάντρες που έχει μαζί του και το οποίο είχε πάρει στην πρώτη του επίσκεψη στο Αγιον Ορος.
Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα ιδρύθηκε το 1765. Στη μονή άρχισαν να συρρέουν από το 1840 Ρώσοι μοναχοί, οι οποίοι στα τέλη του 19ου αιώνα ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα. Μάλιστα, από το 1875 μπορούσαν να εκλέγουν Ρώσο ηγούμενο. Σήμερα στο μοναστήρι ζουν 70 μοναχοί από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ενώ στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν 1.320 ελληνικοί και 600 σλαβικοί χειρόγραφοι κώδικες, και περισσότερα από 25.000 εικονογραφημένα βιβλία.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για τις νέες συμφωνίες σε τουρισμό και τεχνολογία!

Διάχυτη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, «άνοιξε τον δρόμο στην πολυδιάστατη συνεργασία των δύο πλευρών». Ο χρόνος παρήλθε από την πρώτη κρούση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα στις αρχές του 2015 για βοήθεια (τότε κυρίως οικονομική), η οποία είχε «σκαλώσει» στην απάντηση του Βλ. Πούτιν («Βρείτε τα πρώτα με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών»), και τώρα η Ρωσία ανοίγεται στην Ελλάδα, χτυπώντας στα ίσια ακόμα και τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΤΡΕΝΟΣΕ κ.λπ.).
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι οι συμφωνίες που κλείστηκαν «θα τηρηθούν», ενώ πρόσθεταν ότι «θα διευρυνθεί περαιτέρω η ελληνορωσική συνεργασία τους επόμενους μήνες».

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η υπογραφή αριθμού συμφωνιών, τόσο σε επίπεδο διακυβερνητικό όσο και σε επίπεδο φορέων. Ειδικότερης στρατηγικής σημασίας είναι η υπογραφείσα «Πολιτική Διακήρυξη για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών-περιφερειακών θεμάτων» και η «Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης» (που αφορά την οικονομική συνεργασία).
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος διάλογος με τη Ρωσία, καθώς η επίσκεψη συμπίπτει με τη νέα εποχή για την Ελλάδα».

Η άφιξη του Ρώσου προέδρου αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας σε επιστήμη, τεχνολογία, τουρισμό και μετεωρολογία.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα ότι μετά τη ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας «1.000.000 Ρώσοι τουρίστες περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα, αριθμός που μπορεί να τριπλασιαστεί (3.000.000), αρκεί να λυθεί το πρόβλημα με τις θεωρήσεις εισόδου στη χώρα σας».
Μεταξύ φορέων συμφωνίες υπογράφηκαν ανάμεσα στις Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛ.ΠΕ. – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Η συνεργασία απλώθηκε και στον «απαγορευμένο» ενεργειακό τομέα, με τον Ρώσο πρόεδρο να αφήνει σκληρές αιχμές για προγράμματα που σταμάτησαν «όχι με δική μας ευθύνη», όπως τόνισε.
Ουσιαστική όμως ήταν η παρέμβασή του σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς από την Αθήνα επέλεξε να στείλει μηνύματα, όπως «Η Κριμαία για εμάς έχει κλείσει οριστικά», «θα απαντήσουμε στην απειλή του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία – Πολωνία» κ.λπ., καταλήγοντας με την ειρωνική ρωσική παροιμία: «Μακάρι το μοσχάρι σας να φάει τον λύκο μας»!

Ν. Σταυρουλάκης

Τετ α τετ σήμερα του Κυριάκου με τη frau Μέρκελ!

Με την Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Κυριακός Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να πείσει τη σιδηρά καγκελάριο ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα από τον Τσίπρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που το Βερολίνο απαιτεί να γίνουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναπτύσσει έντονη κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς επαφές του, καθώς, εκτός της σημερινής συνάντησης και της πρόσφατης επίσκεψης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, περασμένα μεσάνυχτα Παρασκευής συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καβούρι.

Στο Λουξεμβούργο η επαφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα γίνει στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευελπιστεί να κερδίσει την εύνοια της κυρίας Μέρκελ, θεωρώντας ότι λόγω ιδεολογικής συγγένειας βρίσκεται πιο κοντά με την καγκελάριο σε θέματα οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα στα ζητήματα μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην πιστή εφαρμογή των υποχρεώσεων που η χώρα ανέλαβε με την υπογραφή των Μνημονίων.

Τη νύχτα της Παρασκευής, στο ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ελληνορωσική προσέγγιση που επιχειρήθηκε επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι, από την πλευρά του, έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της ελληνορωσικής προσέγγισης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα υποστηρίξουν τις κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Αθήνα και Μόσχα.

Παυλόπουλος: Οι ρίζες της Ευρώπης στην αρχαία Ελλάδα

«Το τρίπτυχο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, των θεσμών και της έννομης τάξης της αρχαίας Ρώμης και της χριστιανικής διδασκαλίας είναι οι κίονες πάνω στους οποίους στηρίζεται και σήμερα το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας χθες (σημαδιακή μέρα για τον «μαρμαρωμένο βασιλιά» και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο) το κτίριο του Ινστιτούτου Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Μυστρά.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι ρίζες του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο απαράμιλλο, από πλευράς έμπνευσης και δημιουργίας, έδαφος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Ερευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι πρόκειται για εμβληματικό ερευνητικό εργαστήρι, το οποίο, σύμφωνα με την αποστολή του, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τόπο φιλοξενίας του από τον Μυστρά. «Τον τόπο που κλείνει μέσα του τόσο την τελευταία, απέλπιδα δυστυχώς, προσπάθεια πνευματικής και θεσμικής ανάταξης του βυζαντινού κράτους και της βυζαντινής αυτοκρατορίας όσο και το μεγαλόπνοο εγχείρημα μεταλαμπάδευσης του βυζαντινού πολιτισμού και μέσω αυτού του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού στη Δύση, προκειμένου να χτιστεί ανά τους αιώνες το μεγαλόπρεπο και πολυπρισματικό οικοδόμημα του ευρωπαϊκού και του δυτικού εν γένει πολιτισμού». Από τη μεριά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Κωνσταντίνος Μασέλος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το ινστιτούτο αποτελεί ουσιαστική και πολιτιστική επένδυση για το πανεπιστήμιο και πυλώνα επιστημονικής έρευνας και πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα