Νόμιμες (!) οι offshore των βουλευτών

Ρύθμιση-πρόκληση τους επιτρέπει να μετέχουν σε εταιρίες αρκεί όμως να έχουν έδρα σε «συνεργάσιμες» χώρες

Με μια προκλητική ρύθμιση που πέρασε στα «ψιλά» του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρίες.

Ειδικότερα, στο άρθρο 178 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται ότι στο εξής υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες (offshore). Προϋπόθεση είναι η έδρα των εταιριών αυτών να εμφανίζεται σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται τυχόν offshore εταιρίες σε γνωστούς φορολογικούς
παραδείσους, όπως είναι οι Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν και οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, τροποποιείται παλαιότερη νομοθεσία, που ρητά απαγόρευε σε όλο το πολιτικό προσωπικό να έχει εξωχώριες εταιρίες σε οποιαδήποτε χώρα.

Εάν μάλιστα στη νέα διάταξη δοθεί αναδρομική ισχύς, τότε καλύπτονται όλοι οι βουλευτές που κινδύνευαν μέσω της διαδικασίας του «πόθεν έσχες» να βρεθεί ότι είχαν μεταφέρει μέρος της περιουσίας τους σε offshore εταιρίες για να πετύχουν μείωση στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους.

Επίμαχο άρθρο

Στο επίμαχο άρθρο τονίζεται ότι «στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των
Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση των εταιριών, που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα». Από τη διάταξη αυτή τεκμαίρεται ότι εάν η έδρα της εξωχώριας εταιρίας βρίσκεται σε κράτος που συνεργάζεται για φορολογικά ζητήματα με την Ελλάδα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούν οι παραπάνω περιπτώσεις πολιτικών να μεταφέρουν εκεί το κεφάλαιό τους.

Η υπόθεση του Βερνίκου που εκθέτει τώρα την κυβέρνηση

Τweet του Αλέξη Τσίπρα από το 2015 και ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 για την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Βερνίκου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του επειδή βρέθηκε να συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρίες, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή, με την οποία επιτρέπεται η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρίες. Τότε (17/1/2015) ο κ. Τσίπρας στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter έγραφε ότι «οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι και όσοι ξεφεύγουν με το κόλπο των offshore θα πληρώσουν τον λογαριασμό», ενώ στην εν λόγω ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, που, σημειωτέον, είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Βερνίκου, υπενθύμιζε τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν σε πολιτικά πρόσωπα να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα για τους «φορολογικούς παραδείσους»

Νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης διαμόρφωσε η ρύθμιση για τις offshore στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, που επιτρέπει τη συμμετοχή υπουργών σε εξωχώριες εταιρίες.
Η αναφορά στο άρθρο 178 που προβλέπει ότι υπουργοί, βουλευτές και λοιποί αξιωματούχοι μπορούν να συμμετέχουν σε offshore εταιρίες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες (ακόμα και αν χαρακτηρίζονται από το υπ. Οικονομικων «φορολογικοί παράδεισοι»), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. αναφέρει ότι «αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους».
Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία η Ν.Δ. κάνει λόγο για «ένοχη σιωπή του Μαξίμου», ζητώντας διευκρινίσεις «ποιους υπουργούς καλύπτουν με τον νόμο που ψήφισαν».

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος δήλωσε: «Υπουργοί – βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θέλουν να έχουν offshore. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή-καθολική απαγόρευση που είχε νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ…» Το KKE σημείωσε σκωπτικά: «Δεν είναι στις offshore οι αποταμιεύσεις των φτωχών»!
«Η Αριστερά των offshore νομιμοποιεί τη συμμετοχή υπουργών σε εξωχώριες εταιρίες για ακόμα περισσότερο αφορολόγητο» σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Το Ποτάμι ανέφερε ότι «με μία παράγραφο στις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει τους πολιτικούς των offshore», ενώ ο Γ. Παπανδρέου «σηκώνει» το θέμα γιατί ο νόμος άλλαξε επί των ημερών του. «Ζητάμε την άμεση νομοθετική κατάργηση της συγκεκριμένης τροποποίησης» ανέφερε ανακοίνωση του κόμματός του (ΚΙΔΗΣΟ).
«Να αποσυρθεί η ρύθμιση-σκάνδαλο» τόνισε και η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη.

Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης! Η ΝΔ ας μιλήσει με τον Σταύρο Παπασταύρου

Με ένα αρκετά δηκτικό σημείωμα υπό τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» απάντησε το Μαξίμου σε όσα του καταλογίζει όχι μόνο η Ν.Δ. αλλά σχεδόν όλη η αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία υπουργοί, βουλευτές κ.λπ. μπορούν να μετέχουν σε offshore εταιρίες. «Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της Ν.Δ. να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του “Πόθεν Εσχες”» τόνιζαν στο ενημερωτικό σημείωμα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το Μαξίμου «για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου». Και το σημείωμα κατέληγε: «Τέλος, για τα περί “εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου” τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στη μονταζιέρα».

Από ό,τι δείχνει η ανακοίνωση του Μαξίμου, η στοχοποίηση της Ν.Δ. θα γίνει με βάση πρόσωπα και καταστάσεις από την κυβερνητική περίοδο του Αντώνη Σαμαρά, αφού γίνεται εμφανέστατη προσπάθεια «ταυτοποίησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς τονίζεται: «Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρία, τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει». Παράλληλα προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομική ισχύς και ότι διασφαλίζεται η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή δήλωση ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα